IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария обеща още отстъпки по върховенството на закона, за да избегне спиране на пари от Брюксел

Будапеща е отворена за всякакви варианти, за да смекчи притесненията на ЕК, заяви унгарски министър

17:29 | 16.09.22 г.
Очаква се ЕК да накаже Унгария в неделя, но при запазване на възможност за компромис на по-късен етап. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg
Очаква се ЕК да накаже Унгария в неделя, но при запазване на възможност за компромис на по-късен етап. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Унгария предлага още отстъпки на Брюксел, за да предотврати орязване на така необходимите средства от ЕС въз основа на нова процедура за санкциониране на страни, нарушаващи върховенството на закона.

Унгарският министър по европейските въпроси Тибор Наврачич заяви, че страната му е готова да проведе още реформи наред със създаването на антикорупционен орган в рамките на преговорите с Брюксел, за да запази финансирането за милиарди евро. Допълнителното законодателство ще включва приемането на законопроект за прозрачност на обществените поръчки и се очаква той да влезе в сила още този месец, допълни министърът в интервю за Financial Times.

„Отворени сме за всякакви варианти. Можем да преговаряме“, коментира Наврачич, който е бивш министър на правосъдието и на външните работи, помогнал за изграждането на своеобразната „нелиберална демокрация“ на Виктор Орбан.

„Струва ни се, че има консенсус по идеята за антикорупционен орган“, заяви той и допълни, че новият орган е „първото доказателство“, че Будапеща иска да изпълни обещанията си.

ЕК се готви да проведе среща в неделя, за да обсъди как да процедира по спора за корупцията в Унгария. Очаква се еврокомисарите да препоръчат Съветът на ЕС да оттегли регионални средства от Будапеща по т. нар. механизъм за върховенството на закона, като в същото време остави отворена възможността за компромис, коментират запознати с плановете източници.

Унгария трябва да получи около 22 млрд. евро от кохезионните фондове въз основа на настоящия бюджет 2021-2027 г. Страната иска да деблокира и допълнителни грантове за 7 млрд. евро и заеми за още милиарди евро от възстановителния фонд.

През юли еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан заяви във вътрешен документ, че ще бъде уместно замразяването на 70% от предвидените за Унгария регионални средства от три програми за финансиране на ЕС заради нарушения на върховенството на закона.

Препоръките за наказване на Будапеща може да доведат до ескалация на дългогодишния спор, но след това Орбан може да получи срок до три месеца да докаже, че е подготвен да осъществи допълнителни реформи, за да предотврати спирането на средства по европейските програми и да деблокира парите от възстановителния фонд на ЕС след COVID-19. Някои официални представители признават, че виждат известни положителни стъпки от Унгария.

Комисията е подложена на натиск от членове на Европейския парламент да предприеме действия срещу Унгария. Евродепутати в Страсбург гласуваха в четвъртък нов доклад, който критикува Будапеща заради продължаващо отстъпление от демократичните ценности. Документът определя страната като „хибриден режим на изборна автокрация“.

Даниел Фрьонд, германски евродепутат от Зелените, предупреди, че Унгария ще се опита да направи всичко възможно да изпълни изискванията в областта на върховенството на закона с надеждата, че министрите на страните членки от ЕС ще прекратят процедурата срещу Будапеща.

Посочвайки въпросите за независимостта на съдиите и на прокурорите и за медийната свобода, Фрьонд допълни: „Съмняваме се, че списъкът с договорени промени може да поправи всичко развалено в Унгария“.

Наврачич заяви, че предвид липсата на доверие и в двете страни ще бъде „напълно разбираемо“, ако Комисията поиска мониторинг и междинни цели, за да се увери, че Будапеща спазва ангажиментите си.

Според него докладът на Европейския парламент показал, че партията на Орбан Фидес е допуснала грешка, като е излязла от консервативната Европейска народна партия през 2019 г. Няма значима политическа група, която да иска „да представи унгарските гледни точки, било от солидарност или от личен интерес“, допълни той.

Наврачич се надява, че Унгария ще успее да постигне сделка с Брюксел за деблокиране на средствата по възстановителния фонд на ЕС след COVID-19 до ноември.

„Поехме съответни ангажименти и ще ги изпълним. Вярвам, че можем да покажем на Съвета на ЕС, че не сме престъпна държава, а надеждна и лоялна страна членка на ЕС“, изтъкна той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:29 | 16.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още