IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианците гласуват на парламентарни избори, фаворит е десен съюз начело с Джорджа Мелони

Новият премиер ще се изправи пред редица предизвикателства, включително растящите цени на енергията

11:28 | 25.09.22 г.
Партия "Лига" на Матео Салвини (на снимката) е част от десен съюз, който е фаворит за спечелване на изборите. Снимка: EPA/БГНЕС
Партия "Лига" на Матео Салвини (на снимката) е част от десен съюз, който е фаворит за спечелване на изборите. Снимка: EPA/БГНЕС

Избирателните секции отвориха в Италия за парламентарни избори, които се очаква да върнат страната към най-крайнодясното правителство от Втората световна война насам и да възкачат първата ѝ жена премиер, предава Ройтерс.

Гласуването започна в 7 ч. местно време и ще продължи до 23 ч., когато ще бъдат публикувани резултати от екзит половете.

Но заради сложните изчисления, изисквани от хибридната пропорционална избирателна система, може да минат много часове преди да е ясно точното разпределение на местата в парламента.

Десният съюз начело с „Италиански братя“ на Джорджа Мелони е напът да постигне категорична победа, показаха последните социологически допитвания, публикувани преди две седмици. Но заради затъмнението откъм социологически анкети в последните две седмици са възможни изненади.

Говори се, че подкрепата за лявото движение „Пет звезди“, което стана най-голямата партия през 2018 г., се е увеличила в последните дни.

Ръст в гласовете за „Пет звезди“ в последните дни преди изборите може да застраши шансовете на десния съюз да спечели мнозинство в Сената или горната камара, което ще усложни процеса по сформиране на правителство.

Дори да има категоричен резултат, следващото правителство едва ли ще встъпи в длъжност по-рано от края на октомври, тъй като новият парламент няма да проведе първо заседание до 13 октомври.

Мелони ще бъде явният кандидат за премиер като лидер на съюза, в който влизат също партия „Лига“ на Матео Салвини и „Форца Италия“ на Силвио Берлускони.

Това би бил апогеят на забележителен възход на 45-годишната Мелони от Рим, чиято партия спечели само 4% на последните парламентарни избори през 2018 г.

Първите есенни парламентарни избори в Италия от над един век насам бяха предизвикани от вътрешни партийни борби, които свалиха правителството на широкото национално единство на премиера Марио Драги през юли.

Италия има история на политическа нестабилност и следващият премиер ще ръководи 68-то правителство на страната от 1946 г. насам. Той ще се изправи пред редица предизвикателства, включително растящите цени на енергията.

Резултатът от изборите ще бъде наблюдаван с притеснение и в европейските столици и от финансовите пазари.

Лидерите на ЕС, които искат да запазят единството след нашествието на Русия в Украйна, са притеснени, че Италия ще бъде по-непредвидим партньор, отколкото при бившия председател на Европейската централна банка Драги.

Пазарите са силно притеснени за възможностите на Италия да управлява дълговото си бреме, което набъбна до около 150% от брутния вътрешен продукт.

Мелони омаловажава постфашистките корени на партията ѝ и я определя като традиционна консервативна партия. Тя обещава да подкрепя западната политика за Украйна и да не поема ненужни рискове, тъй като икономиката понася тежък удар от растящите цени.

Италия се възползва също от възстановителния фонд след COVID на ЕС със 192 млрд. евро, предвидени за страната, които са силен стимул да се придържа към договорените планове за реформи.

Но има признаци за разделение между Мелони и съюзниците ѝ по външната политика.

Лидерът на „Лига“ Матео Салвини критикува последиците от по-високите цени на енергията за италианците, като отчасти ги отдаде на обратния удар от санкциите срещу Русия. Берлускони предизвика възмущение в края на предизборната кампания, след като се опита да защити руския президент Владимир Путин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 25.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още