IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изборите в Италия може да са затишието преди бурята

Рискът от неспазването на фискалните ангажименти, дадени към ЕС, застрашава стотици милиарди евро финансиране

13:58 | 24.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Съдейки поне по италианските облигационни пазари, инвеститорите не са обезпокоени от възможността дясноориентираната коалиция в Италия да завземе властта сред изборите в неделя. Мнозина обаче се опасяват, че това спокойствие може да не продължи дълго, пише Bloomberg.

Дългът на нацията бе пометен в по-широкообхвати спадове, след които доходността по 10-годишните италиански облигации достигна нива, последно отчитани през 2013 г. Премиум доходността на Италия спрямо тази на Германия обаче продължава да е под нивата, отчетени в началото на месеца - това предполага, че притежателите на облигации не очакват изборите да предизвикат големи сътресения.

Доходността по 10-годишните италиански облигации продължава да е под тази на германските преди изборите. Източник: Bloomberg L.P. Доходността по 10-годишните италиански облигации продължава да е под тази на германските преди изборите. Източник: Bloomberg L.P.

Освен това, апетитът за италиански корпоративни облигации също не е намалял, сочат данните на Bloomberg, според които тяхното представяне тази година не е толкова лошо, както на повечето европейски корпоративни облигации.

И само 10 дни преди изборите, гейминг компанията Lottomatica SpA успя да набере капитал от 350 млн. евро от облигационните пазари, като е получила поръчки на стойност, три пъти по-висока от получената сума въпреки "джънк" рейтинга си.

Това, което към момента държи волатилността под контрол, е поетият от коалицията ангажимент да се спазват фискалните ангажименти, дадени към Европейския съюз (ЕС).

Рискът тук е това да е празно обещание и коалицията рязко да увеличи разходите. Това би застрашило стотици милиарди евро финансиране от ЕС, докато Италия е изправена пред риска и от енергийна и икономическа криза.

"Ако погледнете политическата им програма и те направя това, което казват, че ще направят, ще има огромна фискална експанзия", каза Аксел Боте, световен стратег в Ostrum Asset Management.

Ако се добавят и обещаните данъчни намаления, публичният дефицит скоро "ще се размине с предишните ангажименти към ЕС", каза Боте.

Политиките, които отдалечават от съответствията с ЕС, може само да допринесат към списъка с опасения за местни кредитополучатели, които вече са изправени пред ускоряваща се инфлация и покачващи се лихви.

За компаниите загубата на достъп до европейско финансиране за възстановяване след пандемията ще бъде катастрофално, като според главния кредитен стратег на Bloomberg Intelligence Махеш Бималингам това би могло да предизвика дефолти и понижаване на рейтингите.

Силният удар върху италианските заемополучатели с "джънк" рейтинг би могъл да отекне в цялата система - нещо, което вече се случи с облигациите на строителната фирма Webuild SpA по-рано тази седмица. Те поевтиняха силно, след като Джорджия Мелони, която вероятно ще бъде следващия премиер на страната, заяви пред италианските медии, че планът за възстановяване на ЕС има нужда от фина настройка.

"Не можем да рискуваме трансферите да бъдат преустановени или дори спрени", каза главният изпълнителен директор на Webuild Пиетро Салини, като апелира политическите лидери да спазват рамките и услвоията на пакета за реформи, договорен с ЕС.

На фона на високия си дълг, бавния си растеж и волатилността при политиката, Италия отдавна се смята за най-слабото звено в Европа. И има много прецеденти за волатилност, свързана със сегашните избори - нарушаването на ангажимента за разходи и увеличаването на финансирането на облигационните пазари би влошило съотношението дълг - брутен вътрешен продукт (БВП), след като по този показател Италия е втора в Европа със 151%.

След години лесни пари, капиталът става все по-скъп. Паричните пазари смятат, че има близо 85% шанс Европейската централна банка (ЕЦБ) да одобри второ поредно лихвено увеличение от 75 базисни пункта през октомври.

По-високите разходи за заеми не биха били неизбежна заплаха за Италия, но по-високата доходност на облигациите за по-продължителен период евентуално ще даде своето отражение, каза Стефан Моние, главен инвестиционен директор в Lombard Odier Private Bank.

"Италия постъпи правилно, като увеличи продължителността на дълга си. Но това зависи от представянето на икономиката: ако има рецесия, която продължи няколко години, ситуацията става по-несигурна", каза Моние.

Един от факторите, облекчаващ до известна степен общото безпокойство, е, че ЕЦБ ще продължи да пренасочва постъпленията си от портфолиото си от пандемични облигации към закупуването на облигации от южните европейски страни.

Новият инструмент на ЕЦБ е направен с цел контролирането на нежелателни ръстове в доходността по облигациите, но инвеститорите може би залагат твърде много и силно на сегашния икономически фон.

"Вместо да се разглежда като спасителен механизъм за Италия, на инструмента по-скоро трябва да се гледа като начин да се предотврати разпространяването на заразата в блока", каза Боте от Ostrum.

Той допълни, че сегашната коалиция между "Братята на Италия" и "Форца Италия" изглежда крехка.

"Те имат различни виждания за това каква трябва да бъде Италия. Не изключваме възможността от криза в даден момент, ако тези партии не могат да поддържат коалицията заедно".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:28 | 24.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още