IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Маркет линкс" допуска 9-партиен бъдещ парламент

Може да се очаква изненада при „Продължаваме промяната“, но не в мащабите от предходните избори, посочи социологът Добромир Живков

12:08 | 27.09.22 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Разликата между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната" на предсрочните избори на 2 октомври ще е над 6 процентни пункта, сочи ново национално проучване на "Маркет линкс", финансирано и реализирано съвместно от bTV и агенцията.

Социолозите пресмятат, че за ГЕРБ-СДС биха гласували 23,7% от избирателите, заявили намерение да гласуват, а за „Продължаваме промяната“ – 16,9%.

Следват ДПС с дял от 12,3%. БСП събира 9,9% от гласуващите. "Възраждане" е на пета позиция с 8,7%. Последната партия, която прескача прага за 48-ия парламент, е "Демократична България" с резултат 7,8%, изчисляват социолозите. Това, според тях, са процентите сред заявилите, че ще гласуват. Спрямо всички избиратели, участвали в анкетата, подредбата, както и приблизителната разлика между първите две формации, се запазват почти без промяна.

Според изследването под 4-процентната бариера остават "Има такъв народ" – с 3,9% подкрепа, "Български възход" на Стефан Янев – с 2,5% и "Изправи се БГ" на Мая Манолова – също с 2,5%. В "Маркет линкс" допускат, че в зависимост от избирателната активност, то и те имат потенциал да влязат.

"Аз понастоящем, наблюдавайки динамиката на развитие, не бих изключил вероятността от 9-партиен парламент. Тези партии са твърде близо до границата и това е в рамките на статистическите отклонения", посочи Добромир Живков пред bTV.

Според него "липсва в обществото желание за търсене на промяна в системния модел на управление".

По думите му 50% от анкетираните са заявили готовност да гласуват на предсрочния вот, но прогнозата му е, че реално избирателната активност може да се очаква близка до тази през ноември миналата година или юли тази година.

Проучването е проведено сред 1024 лица над 18 години в страната, в периода 17 – 23 септември по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 27.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още