IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на секциите зад граница за изборите на 2 октомври може да достигне 760

Най-много секции ще бъдат разкрити в Турция, Обединеното кралство и Северна Ирландия, Германия, Испания и САЩ

12:18 | 08.09.22 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Малко над 740 секции ще бъдат разкрити зад граница за парламентарните избори на 2 октомври според анализ на Министерството на външните работи (МВнР). Централната избирателна комисия (ЦИК) ще разгледа някои предложения на общностите зад граница и броят на секциите може да достигне и до 760. Това съобщи постоянният секретар и председател на Работна група „Избори“ в МВнР Иван Кондов на брифинг, цитиран от  БТА.

Той потвърди, че все още няма разрешение за разкриване на секции в Германия, Австрия, Италия и Канада, тъй като от страните се очаква формално съгласие за провеждането на тяхна територия на вота през октомври.

Кондов припомни, че подадените заявления за гласуване извън страната са малко над 50 хиляди, като това е с 5 хиляди по-малко от предишните избори през ноември 2021 г. „На миналите избори гласуваха над 230 хиляди души при подадени 55 хиляди заявления. В зависимост от нивата на активност ще видим колко граждани ще бъдат дописани", посочи той.

Зам.-председателят на Работна група „Избори“ Калин Анастасов очаква за вота през октомври да бъдат дописани около 150 хиляди души. Според подробните данни за предстоящите избори вотът зад граница ще се проведе в 62 държави.

Той припомни броя на държавите и подадените заявления на предходните избори – през ноември миналата година избори за депутати в българския парламент има в 68 държави с подадени 56 658 заявления. През юли българите в чужбина са упражнили правото си на глас отново в 68 държави, но са подали 71 218 заявления.

По думите му най-много секции ще бъдат разкрити в Турция – 165, Обединеното кралство и Северна Ирландия – около 120, в Германия - 77, в Испания – 65, и в САЩ – 55.

От представените данни от МВнР става ясно, че в Азия, Австралия и Океания ще бъдат разкрити прогнозно 14 секции, в Близкия Изток и Африка – 15, в Източна и Централна Европа – 15, в Югоизточна Европа – 217, в Европа – 413, и в Америка – 70.

Иван Кондов отбеляза, че на изборите през октомври в чужбина ще се гласува с 525 машини в 290 секции, като в по-голямата част от тях ще има по две машини. Това са със сто машини повече от предходните избори през ноември 2021 г. 

От представените данни от МВнР става ясно, че в 244 секции ще се гласува с две машини, а в 52 секции с една машина.

Анастасов съобщи, че около 700 хиляди бюлетини и изборни книжа предстои да бъдат изпратени през октомври, както и че ще бъдат назначени 4200 души, членове на СИК.

Иван Кондов добави, че на тези избори, след отпадането на Закона за извънредното положение, няма да може да се гласува с изтекли документи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още