IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво казаха лидерите на българските партии, докато гласуват?

Бъдещето няма да е розово, предупреди почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган

10:25 | 02.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

На България ѝ трябва истинско и смело управление, заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов, след като гласува в 93-то СУ „Александър Теодоров-Балан“.

"На страната ѝ трябва управление. Не каквото и да е, а истинско, смело, реформаторско управление, което може да се справи с предизвикателствата, пред които сме изправени, и да направи скок в развитието на страната. Това е възможно, колкото и да изглежда невъзможно положението. Тази сложност може да бъде мотивация България да направи скок в развитието си, и след година-две страната да бъде на много по-различно място. Просто не трябва да изпускаме фокуса от наистина важните приоритети. Трябва отговорност, последователност“, заяви Иванов, цитиран от БНР.

От своя страна почетният председател на ДПС Ахмед Доган заяви, че дава своя глас за бъдещето на България. ‚Бъдещето няма да е розово“, прогнозира той в публикация на своята страница във Facebook.

Според председателя на СДС Румен Христов, който упражни правото си на глас във 2-ро СУ “Акад. Емилиян Станев”, България има нужда от реформи. Той изрази надежда, че избирателната активност в страната ще бъде по-висока от тази на последните избори.

"Гласувах за едно стабилно управление, което да осигури топла и спокойна зима, да овладее цените и да гарантира доходите на българските граждани", каза лидерът на СДС.

По думите му няма да е лесно да се съставни правителство след вота. Необходими са компромиси, категоричен е Христов,  цитиран от БНР.

„Въпросът е дали проевропейските, евроатлантически сили ще намерят възможност да седнат на една маса. Надявам се да има правителство, от това има нужда България днес", подчерта коалиционният партньор на ГЕРБ.

Българските национални интереси са "червените линии" за "Български възход", ако формацията участва в преговорите за съставяне на следващото правителство. Това заяви пред журналисти лидерът на партията Стефан Янев, след като упражни правото си на глас в 108 СУ "Никола Беловеждов", информира БТА.

Янев очаква максимален резултат за партията му на изборите. Той призова хората да не се вслушват във внушенията, че активността ще е ниска, а в рамките на днешния ден да излязат да гласуват. "Да не си оставят мисленето и действията за утрешния ден", каза той. На въпрос за какво той лично е гласувал, лидерът на "Български възход" отговори, че е дал гласа си за бъдещето на страната.

"Гласувах за сигурност и спокойствие във всеки български дом, за стабилно управление, което от утре да отвори мощен социално-икономически щит пред кризата, за повишаване на доходите, развитие на икономиката, която да гарантира просперитет на България. Гласувах за ред, правила", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

По думите ѝ законът трябва да е еднакъв за всички и да има справедливост.

От своя страна лидерът а ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че България има нужда от сигурност и стабилност.

„Трябва да възстановим стабилността, диалога, който отсъства от повече от десетилетие, да възстановим демокрацията. Не бива през 2022 година българските граждани да ги третираме като престъпници докато действа презумпцията за невинност. Затова трябва да възстановим демокрацията, да я осмислим, както и да върнем диалога и нормалността, за да има стабилно управление и сигурност.", заяви Карадайъ пред БНТ.

Междувременно лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов посочи, че неговата партия няма да влезе в коалиция. „Две са пътищата пред страната – или България ще промени кардинално своя път на развитие и ще има шанс за оцеляване, или Бог да пази България, ако продължим по същия път, както досега през последните 30 години", допълни Костадинов пред БНТ.

"Няма смисъл от спекулации, след няколко часа всичко ще стане ясно", посочи още той.

Служебният премиер Гълъб Донев упражни правото си на вот в СУ "Св. св. Кирил и Методий". На изборите той дойде с майка си, съобщава БНР.

"Гласувах за народни представители, които разбират и ще решават истинските проблеми на хората. Гласувах за народни представители, които ще изразяват и ще защитават истинските интереси на хората, а не своите собствени", заяви служебният премиер и изрази надежда за висока изборна активност.

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов гласува в 78 СУ "Христо Смирненски", София.

"Този хаос, този рекет върху българите трябва да престане. Вчера и онзи ден започнаха да излизат далаверите на управляващите. Когато всичко стане ясно какво се прави и малкото останали да гласуват за тях ще се отвратят. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, цитиран от БНР.

"В света е война, ясно позициониране. Разбирам от колегите политици, които бягат и се крият, избягват темата, но следващите месеци това ще е основна тема. Ясно сме заявили, че при тази агресия и война с ясен агресор Путин, не руският народ, при този фарс на референдумите, България трябва да е ясна, категорична и точна за мястото си, където се намира – в ЕС и НАТО. Влизането в еврозоната трябва да е първа и най-важна задача“, изтъкна Борисов, добавяйки: „Иначе сме основен производител на ток и храни, можем да храним Балканите, да изнасяме енергия, дава се огромна възможност за водни централи за каскади и какво ли не. Парите по ПВУ трябва да се насочат по правилните места, именно в енергията, където в следващите години ще е най-важно“.

Според Кирил Петков, съпредседател на „Продължаваме промяната“, който гласува в 133о СУ „Александър С. Пушкин“ в София, изборът е много важен – „между връщане в годините на прехода и нова просперираща България“.

„Всеки млад българин да има своя дом, да имаме просперираща, можеща държава без корупция - за това гласувах. Ясната коалиция, която ще заявя днес е коалицията с българския народ.", заяви той пред БНТ.

„Гласувах за променена България, в която да свърши преходът и най-накрая да тръгнем напред и да станем нормална европейска държава“, заяви другият съпредседател на "Продължаваме Промяната" Асен Василев, след като даде своя вот в секция 28 в родното Хасково. „Бих призовал всички български граждани да гласуват, независимо за кого, апелира Василев. Това е най-важното, което можем да направим днес“, посочи още Василев, цитиран от БТА.

По думите му гласуването е важно, защото от този избор зависи дали ще се върнем към политиката на прехода, който вече 30 години държи хората бедни, или ще продължим към една нормална европейска политика и и европейска България, където нашите общи данъци са полезни за всички ни като граждани, а не само за няколко фирми и няколко политици.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:29 | 02.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още