IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започват изборите за 48-ото Народно събрание

Около 12 000 броя секции ще работят в страната, като в изборните списъци са вписани 6 602 990 български граждани

08:47 | 02.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

За четвърти път в рамките на година и половина българските граждани отново ще гласуват, за да бъдат излъчени 240 депутати в следващото 48-о Народно събрание. Избирателните секции на територията на България отвориха в 7 часа, като работното им време приключва в 20 часа, въпреки че гласуването може да продължи до 21 часа, ако пред изборното помещение все още има желаещи да гласуват.

Около 12 000 броя секции ще работят в страната, включително в домове за стари хора и места за задържане и за лишаване от свобода. Граждани с трайни увреждания и такива, които са карантинирани заради Covid-19, гласуват с помощта на около 300 подвижни секции. В избирателните списъци са вписани 6 602 990 български граждани.

Малко над 11 000 са машините за гласуване в страната и в чужбина. Устройства има в 9369 секции, а в 1105 от тях те са по две. При проблем с машината, която техник не може да отстрани, гласуването ще продължи с хартиени бюлетини, но само след разрешение от Централната избирателна комисия (ЦИК).

До събота вечерта само една машина в страната излезе от строя и там ЦИК разреши гласуване с хартиени бюлетини. Говорителят на Комисията Росица Матева обясни, че преди да влезем в секцията трябва да се информираме от таблата пред нея за номера на партията или коалицията, за която ще гласуваме, както и за номера на избрания от нас кандидат, който ще посочим с преференцията. Така гласуването ще стане по-бързо. Матева обясни, че както и на изборите през ноември, секционните избирателни комисии трябва да броят всички разписки в края на деня, за да е ясно съвпадат ли с гласовете на вота в машините, съобщава БНР.

От МВР предупредиха в събота, че има схема, която предполагала съобщения на избирателя след подаване на глас, че резултатът е различен от подадения. Ще се разбере дали тази схема ще заработи, или ще бъде предотвратена своевременно.

С хартиени бюлетини днес се гласува в около 3000 секции в страната. Право на вот имат навършилите 18 години. Те могат да гласуват след предоставяне на валидна лична карта по постоянен адрес, вписан в нея, и за хората, поискали изрично това по настоящия им адрес, където са вписани в избирателните списъци и са заличени от тези по постоянния. Студенти с постоянен адрес в друго населено място, могат да гласуват в града, в който учат, но със заверена студентска книжка в секция по техен избор. Политическата агитация и обявяването на резултатите от социологически допитвания е забранено до края на днешния изборен ден. ЦИК не контролира социалните мрежи.

Българите зад граница ще гласуват в 755 разкритите секции в чужбина. Най-много са те в Република Турция, в Обединеното кралство, в Германия, Испания и Италия. Сънародниците ни, които не са подали заявление за гласуване в чужбина и не са вписани в избирателен списък на посочено от тях място, гласуват в разкрита секция по техен избор, като предоставят удостоверение по образец, че няма да гласуват на друго място. Заради часовата разлика гласуването вече започна в Нова Зеландия, Австралия и Япония.

За 240-те места в парламента кандидати са 1954 жени и 4670 мъже. Регистрираните кандидати в две листи са 1296, по данни на ЦИК.

На вота избираме между 28 политически формации - 22 партии и 6 коалиции. От Инициативни комитети са издигнати само двама независими кандидати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 02.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още