IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

26% от решилите да гласуват все още се колебаят кого да подкрепят

Дистанцията между първите две партии се увеличава, засега „Има такъв народ“ и „Български възход“ влизат в парламента, отчитат от "Тренд"

07:45 | 30.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Остават броени дни до парламентарните избори. В цяла София се забелязват предизборни плакати и билбордове на различни политически сили. Парламентарните избори са на 2 октомври, предизборната кампания продължава до 30 септември, а на 1 октомври е ден за размисъл. БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ
Остават броени дни до парламентарните избори. В цяла София се забелязват предизборни плакати и билбордове на различни политически сили. Парламентарните избори са на 2 октомври, предизборната кампания продължава до 30 септември, а на 1 октомври е ден за размисъл. БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

На прага на предсрочните парламентарни избори дистанцията между първите две партии се увеличава, отчитат две агенции в последните си засега проучвания, посветени на електоралните нагласи на българите преди предсрочните парламентарни избори. Според социологическите агенции "Тренд", "Алфа Рисърч" и "Галъп интернешънъл болкан" все още има огромен дял хора, които са решили да гласуват, но все още се колебаят кого да подкрепят.

ГЕРБ-СДС утвърждава първата си позиция с 25,7% от гласуващите, докато при „Продължаваме промяната“ ерозията в обществената подкрепа не спира в рамките на предизборната кампания, достигайки 16,4% в седмицата преди изборите, отчитат от "Тренд" в проучване, поръчано от "24 часа".

 

Сред тези, които декларират, че ще гласуват на предстоящите избори, 72% заявяват, че твърдо са решили за кого ще дадат своя глас, докато над една четвърт все още се колебаят.  

Според анализа на „Тренд“ при „Възраждане“ се регистрира силен финален спринт, като партията на Костадин Костадинов достига до 13,9% от гласуващите. ДПС остава стабилно на позиция от 11,9% от гласуващите, но заради вота от чужбина движението има потенциал да повиши относителната си тежест, поясняват от „Тренд“. 

8,7% от гласуващите декларират, че ще гласуват на предстоящите избори за БСП, а 7,6% - за Демократична България.

„Има такъв народ“ и „Български възход“ са близо до парламентарната бариера, но все пак остават над нея с резултат съответно 4,4% и 4,2% от гласуващите.

Под прага за парламентарно представителство остават „Изправи се, България“ (2%) и ВМРО-БНД (1,2%).

Изследването е реализирано в периода между 21 и 27 септември 2022 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1001 души на възраст 18+.  

Междувременно ново проучване представи и "Алфа Рисърч".  ГЕРБ-СДС увеличава с малко над 2% преднината си пред "Продължаваме промяната" за изборите на втори октомври, сочи последното проучване на агенцията, проведени между 25 и 27 септември. Предишната втора политическа сила сега би получила 25,2%, докато победителите - 16,5%. "Продължаваме промяната" обаче е една от партиите, които има периферия от колебаещи се избиратели, като от тях зависи представянето на изборите, каза Боряна Димитрова от агенцията пред btv. Тя отбеляза, че шансът да има обрат и ГЕРБ пак да станат втори е нисък - 5-10%.

Трета политическа сила според според анализа на агенцията е ДПС с 13,1%, следват "Възраждане" с 11% и БСП с 10,2% от гласовете, а "Демократична България" ще има 8,2%. Над чертата остават още "Български възход" с очакван резултат 4,4% и "Има такъв народ" с 4%.

Едва 45% от анкетираните са заявили готовност за гласуване. От обявилите, че ще гласуват, 75% знаят за кого ще дадат гласа, сочи още проучването. 25 на сто пък ще гласуват, но се колебаят между партията, която са подкрепили на предишните избори и друга партия.

В условията на прогнозирана ниска избирателна активност (когато 1% от гласуващите се равнява на около 25 000 гласа) разместването в позициите между второто и петото място е съвсем реалистична хипотеза. Макар и разликата в получения абсолютен брой гласове да не бъде много голяма, политически това може да има голямо значение - както заради възможните коалиционни конфигурации, така и заради конституционната процедура за реда на връчване на мандатите, поясняват от "Алфа Рисърч". 

Националното проучване на агенцията показва, че три дни преди предсрочните парламентарни избори българите остават поляризирани и твърде скептични към възможността след тях да се сформира редовно правителство. 47,1% смятат, че ще се състави кабинет. 42,8% не смятат за реалистична тази възможност. Огромното мнозинство от българите желаят съставянето на кабинет, но очевидно позициите и поведението на партиите в предизборната кампания излъчват противоположни послания, което, освен всичко друго, демотивира немалка част от гражданите да отидат до урните. 

В избирателните списъци за гласуване тази неделя да вписани 6 602 000 избиратели. 11 013 са общо машините за гласуване в страната и в чужбина на парламентарните избори, отпечатани са близо 8 милиона хартиени бюлетини в случай на техническа неизправност на някои от машините за гласуване.

Ако изборите бяха в последната десетдневка на септември, ГЕРБ-СДС биха получили 25,8% от потенциалните гласове за партии, коалиции или независими кандидати, "Продължаваме промяната" – 16,6%, а ДПС и "Възраждане" към края на септември спорят за третото място, съответно с 13,2% и 12,8%. Не е изключено те да се окажат в "пакет" и с други участници в класацията – заради колебания в активността и мобилизираността на различните електорати. БСП е с 9,2% от потенциалния вот. "Демократична България" – със 7,8%, сочи национално представително изследване на "Галъп интернешънъл болкан", проведено за БНР и също разпространено днес.

Близо над бариерата са "Има такъв народ", с 4,2%, а "Български възход" са на самия ръб с 4% и предвижданията са още по-трудни. Така се потвърждава отбелязаната от "Галъп интернешънъл болкан" още преди няколко седмици формула 6+2: шест сигурни формации и две, за които няма такава сигурност.

Под бариерата изпъкват "Изправи се, България" и ВМРО, съответно с резултати от 1,9% и 1,2%. Не е изключено под бариерата осезаем резултат да отбележат и други формации.

Изследването е осъществено между 20 и 27 септември сред 1009 пълнолетни българи с таблети чрез пряко интервю "лице в лице".

В изборния ден 4 социологически агенции ще правят проучване "на изхода" - "Алфа рисърч", "Галъп интернешънъл болкан", "Тренд" и "Маркет линкс". Резултатите от тях могат да бъдат съобщени едва след края на изборния ден. От началото на деня за размисъл до края на изборния ден е забранено и оповестяването на резултати от социологически агенции. 

В неделя 212 души от 3 международни организации ще наблюдават изборния процес. Българските наблюдатели са над 1000 - от 18 организации.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 30.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още