IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦИК: Има 35 сигнала за нарушения, постъпили в Комисията

Към 13:30 ч. са постъпили 6 жалби в Комисията - две са за нарушения в работата на СИК, а другите са свързани с предизборна агитация и социологически проучвания

14:45 | 02.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Започва отварянето на секциите в САЩ и Канада. Гласуването в Нова Зеландия и Австралия приключи и пристигнаха първите резултати. Няма проблем с досега приетите протоколи, като в  Централната избирателна комисия (ЦИК) са постъпили общо 35 сигнала за нарушения, съобщи по време на пресконференция говорителят на Комисията Цветозар Томов.

Според него основният проблем извън страната е свързан с липсата на членове на СИК, тъй като са налице доста на брой болни х ора. Другият проблем, според Томов, е, че назначените хора по предложение на политически партии не се явяват на работните си места в изборния ден и това създава затрънения за ЦИК.

По думите на Томов се очаква напрежението да се повиши след няколко часа, когато започва да приключва изборният ден в Турция, а след това в Средна и Западна Европа.

„Това е най-критичният период на обработката на изборните резултати“, добави Цветозар Томов.

Говорителят на ЦИК Росица Матева съобщи, че към 13:30 ч. са постъпили 6 жалби в Комисията - две са за нарушения в работата на СИК, а другите са свързани с предизборна агитация и социологически проучвания. Постъпили са и 35 сигнала, които се обработват от членовете на ЦИК. 17 от тях са за агитация в социалните мрежи, но Комисията не ги разглежда.

Избирателната активност към 11:00 часа беше 8,89%. Още 2 машини са отказали и в Златица и Търговище ще се гласува с хартиени бюлетини. Общо секциите, в които се преустанови машинното гласуване и се премина на гласуване с хартиени бюлетини са 23, уточни Матева пред БНТ.

Има три случая - в Кюстендил, Стара Загора и Пловдив, където са разменени машини в СИК със съседни секции. Но гласуването там ще продължи, след което СИК ще съставят протоколи вследствие на преброяване на разписките, тъй като информацията от носителите на информация няма да бъде възможно, добавиха от ЦИК.

Междувременно от „Галъп Интернешънъл“ споделят, че избирателната активност към 13 часа е 17,6%. Според „Тренд“ активността към 12 часа е била 13,4 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:35 | 02.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още