IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спрете лъжите! Високопоставен парламентарист открито атакува руската армия

А кремълският пропагандист Соловьов също заговори за предателство и малодушие на фона на новините от фронта

10:05 | 06.10.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
Видният руски пропагандист Владимир Соловьов. Снимка: ЕРА
Видният руски пропагандист Владимир Соловьов. Снимка: ЕРА

Високопоставен руски парламентарист призова армията да „спре да лъже" за военната кампания в Украйна. „Хората го знаят. Нашият народ не е глупав", заяви Андрей Картаполов, председател на комисията по отбрана в Думата. „И вижда, че ние не сме готови да му кажем дори част от истината“, а това може да доведе до загуба на доверие, каза той, цитиран от AFP.

„Врагът е на наша територия. Всички погранични села в Белгородска област на практика са разрушени", заяви бившият военен командир в канала на руския пропагандист Владимир Соловьов в Telegram. „Чуваме това от всички - от губернатори, от военни кореспонденти. Но докладите на Министерството на отбраната остават непроменени", оплаква се той.

Според него ходът на „спецоперацията“ е показал също, че руската армия има нужда от усъвършенстване на разузнавателната техника. „Нашият основен проблем днес е разузнаването, това са средства, не сили, а средства за разузнаване, които биха позволили да се разкрият цели на противника в пълна дълбочина, неговото оперативно формиране, до стратегическа дълбочина“, каза той.

Ден по-рано кремълският пропагандист Соловьов също заговори за предателство и малодушие на фона на новините от фронта. „Не съм в добро настроение", каза той в предаването си. Украйна работи „много ефективно". Преди месеци руснаците бяха точно пред Киев, а сега „погребват“ фронтовата линия.

Соловьов настоява за бързи действия: „Отговорните трябва да бъдат наказани“. За  съжаление, няма смъртно наказание, каза той. И все пак му се струвало, че за някои това е "единственото решение". „Проблемът е, че те нямат офицерска чест. И не могат да се застрелят“. 

Руското министерство на отбраната рядко признава за неуспехите на своите войски. По-скоро то просто публикува ежедневен доклад, в който изброява тежките загуби, които твърди, че е нанесло на противниците си. 

Няколко руски военни блогъри обаче наскоро съобщиха за скорошното изтегляне на военните от украинските територии и бяха много по-откровени от военните. Роман Сапонков например написа в Telegram: „Приятели, знам, че ме чакате да коментирам тази ситуация. Но наистина не знам какво да ви кажа. Отстъплението от север по десния бряг е катастрофално“. 

Тенденцията за критиките всъщност се засили от средата на миналия месец, когато руски патриотични канали в Telegram започнаха да критикуват Министерството на отбраната, че мълчи за отстъплението от Харковска област. Междувременно коментарите под публикации на министерството в някои мрежи бяха изключени.  

Тогава дойде и атаката на най-високо ниво: чеченският лидер Рамзан Кадиров обясни, че ако министерството на отбраната не смени подхода си бързо, той щял да отиде лично да обясни на руския президент Владимир Путин каква е действителността на терен.

По онова време Кремъл отбеляза, че критиката е допустима, докато е „в рамките на действащото законодателство... но границата е много, много тънка".

Президентът на Русия Владимир Путин, който миналата седмица анексира четири украински територии, заяви преди ден, че се надява военната ситуация в Украйна "да се стабилизира".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 06.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 8 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: baybay11 то няма как да имаш силна армия в провалена държава! Нещата са силно свързани. Само глуупаците вярваха че руската армия е силна, реално половината им съседи могат да ги опляскат без проблем!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 1
baybay11
преди 1 година
'',,,,това са средства, не сили, а средства за разузнаване, ...'' мдаа- щом военните ви и това не знаят, олеле малее- твърденията ви, че имате най- добрата и най- силната армия отиват в кошчето за ***;0 Дори аз зная това, а не съм кадрови военен;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: georgi_shum мисля че настана време за преврат.... въпреки че да смениш милиционер с военнен не е кой знае каква алтернатива!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 12
0pk
преди 1 година
Еми прави са хората, очевидно че частична мобилизация не стига. Да обявяват пълна поне в прифронтовите области, че ей ги на скоро до Масква ще стигнат натокраинците. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 2
georgi_shum
преди 1 година
До: khaoТакова унижение върху руските офицери не е имало от времето на великата сталинска чистка от 1935/37 г.Късия тотално е изплискал легена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 3
khao
преди 1 година
кагебистите ще прехвърлят вината върху военните, ахахахаха.... жалллко и унизително!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още