IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Продължаваме промяната“ остава конструктивна опозиция на кабинет на ГЕРБ

Няма да пречим на партията с най-голямо доверие от вота да състави кабинет, подчертаха Петков и Василев

11:43 | 07.10.22 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Кирил Петков, Асен Василев „Продължаваме промяната“ коментираха актуални теми. БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ
Кирил Петков, Асен Василев „Продължаваме промяната“ коментираха актуални теми. БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

„Продължаваме Промяната” ще бъде конструктивна опозиция на кабинет на ГЕРБ. Това заявиха съпредседателите на партията Асен Василев и Кирил Петков на пресконференция днес. Решението е взето от Националния съвет на партията на заседание вчера.

„Няма да пречим на партията с най-голямо доверие от вота да състави кабинет. Нашата цел е България да премине през зимата с редовен кабинет", подчертаха Петков и Василев. 

От политическата формация дадоха пресконференция, на която представиха позицията си по предложението на ГЕРБ-СДС за преговори за съставяне на правителство със съдействието на външни медиатори. „На Националния съвет беше взето решение, че „Продължаваме Промяната” ще бъде конструктивна опозиция на кабинет на ГЕРБ”, потвърди Асен Василев. В преговори за съставяне на кабинет с партията на Бойко Борисов няма да се участва, заяви той. 

Асен Василев припомни, че преди изборите „Продължаваме Промяната” са обещали, че няма да влязат в коалиция на кражбата и сега правят това, което са обещали. „Изборът беше направен. Оттук нататък мандатоносителят има възможността и правото да сформира кабинет, така както ние направихме в една много трудна коалиция, която беше на принципа, че трябва да има нов модел на управление“, коментира Василев. 

„Силно се надяваме, че ГЕРБ, които са доста опитни, ще успеят да направят правителство. Най-важното в момента е България да има стабилно управление“, допълни той.  „ГЕРБ, ДПС и „Възраждане” имат пълно мнозинство. Те свалиха нашето правителство и вкараха страната в нови избори. Отговорност на тази коалиция е да даде алтернативно управление”, посочи Василев.

Ако вторият мандат стигне при „Продължаваме Промяната”, от партията ще проведат Национален съвет, за да бъде взето решение как да се продължи. Петков обясни, че подходът ще е да се решава през съвета, а не еднолично.

Кирил Петков отбеляза, че не очаква разцепление на парламентарната група на партията, ако се стигне до гласуване на правителство, предложено от ГЕРБ.

Очаквате ли новият парламент да излъчи правителство?

Да, кабинет около ГЕРБ.
Да, кабинет около "Продължаваме промяната".
Да, експертен кабинет, подкрепен от различни формации.
Не, отново ще имаме служебен кабинет и нови избори.
Не знам.
Общо 460 гласа

Той изреди приоритетите на „Продължаваме Промяната”, чрез които ще бъдат в конструктивна опозиция - приемането на закон за антикорупционната комисия, въвеждане на механизъм за разследване на главния прокурор, увеличаване на минималната работна заплата на 860 лева от 1 януари, увеличаване на пенсиите с 20%, за да могат те да продължат да изпреварват инфлацията, нова дефиниция за енергийна бедност и две тарифи на база на консумация за ток парно и газ, таван за цената на тока за бизнеса от 250 лева на мегаватчас, таван за цената на газа от 300 лева на мегавачас, продължаване на програмата за следучилищни занятия, продължаване на политиката заплатите на учителите  да са над средните, 1500 лева начална заплата за медицинска сестра и 2000 лева за млад лекар, запазване на данъчната политика, ограничаване на бюджетния дефицит до 3%, 160 хил. лв. праг за регистрация по ДДС, приемане на 22 закона във връзка с изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост. подкрепа на България за влизането в еврозоната и Шенген.

Предлаганите от "Продължаваме промяната" политики биха стрували на държавата около 3 млрд. лева за една година. Според разчетите на партията е възможно те да бъдат осъществени при запазване на 3% дефицит в бюджета, но при условие, че разходите се правят прозрачно и без корупция. Затова от партията предлагат приоритетно проекта за антикорупционно законодателство.

В 48-ото Народно събрание от партията ще излъчат заместник-председател на парламента, защото по традиция председателят се номинира от най-голямата политическа сила.

От "Продължаваме промяната" не биха подкрепили служебното правителство да остане редовно. „Експертно правителство, правителство на националното съгласие, продължаване на служебното правителство - всички тези термини са завоалирана коалиция“, коментира Кирил Петков.

Според Василев не би било добре отново да има предсрочни избори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 07.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 1 година
Сега правителството употребява основен метод за публични финанси с лошо влияние за покупателната способност на националната валута. Финансовата грешка е водеща причина за сегашната инфлация.Правителството взима заеми за да плати щети от допусканата слабост. Ресурсите за плащане на тези щети са ограничени. Трудностите се увеличават. Правителството е с подсигуряван политически провал.Възможна е полезна промяна. С подобрен държавен основен метод за публични финанси е с успешно правителство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още