IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Донев: Няма българска следа в подготовката за взрива на Кримския мост

България е свързана със случая единствено като географска точка от маршрута на камиона, която се взриви, каза премиерът

12:00 | 11.10.22 г. 2
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

"България няма съучастие в подготовката за взрива на Кримския мост, няма и такова обвинение, отправено официално от руската страна", заяви служебният премиер Гълъб Донев пред журналисти преди заседание на Националния съвет на Министерството на вътрешните работи (МВР).

Донев припомни, че е възложил проверка на ДАНС по случая след публикации в медиите по темата и че "българската следа" съществува единствено в медийното пространство. Той посочи, че темата трябва да бъде коментирана с "отговорност", защото създава рискове за националната сигурност. "Използването на това словосъчетание ("българска следа" - б.р.) означава съпричастие", посочи премиерът.

Към момента България се свързва единствено като географска точка от маршрута на камиона, който предизвика инцидента, категоричен беше премиерът.  Той не отговори на въпроса дали ще бъде извикан посланика на Русия, за да бъде изяснена ситуацията

В събота сутринта (8 октомври) камион, натоварен с експлозив, се взриви на моста над Керченския пролив. В момента съоръжението е основна логистична връзка за руските военни по южния фронт на войната в Украйна. При взрива беше разрушена част от автомобилното платно, но трафикът в момента се извършва в другото. Засега по моста не минават тежкотоварни автомобили, а жп трафикът е възстановен въпреки подпалилата се при инцидента жп композиция, превозваща горива.

Според изявления на ръководителя на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин, направени само ден след инцидента, камионът с експлозиви е преминал през териториите на няколко държави - България, Грузия, Армения, Северна Осетия и през Краснодарския край в Русия. Руският президент Владимир Путин пък коментира на среща с Бастрикин, че поръчители и изпълнители са украинските спецслужби, макар и съпричастни към случая да има и руски граждани.

В момента се изяснява дали камионът действително е преминал през България, обясни Гълъб Донев днес (11 октомври). "Знаете, България е на кръстопът и всеки ден през страната ни минават много камиони, много товари", каза той. Проверяват се всички документи на митническите власти, органите на МВР, ДАНС и други, а компетентните органи ще получат данните от проверката. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 11.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
В пренасянето на взрива са участвали три камиона. Товарът е бил в контейнер, който е бил транспортиран по различни начини. А Русия едва ли чака нашето съгласие да избомби за поука някой български обект на подходящото място в подходящото време. Всичките тия смешни левашки оправдания са за пред овцете, клечещи пред кутиите за идьоти, както навремето ги е бил нарекъл Висоцки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
Zlato
преди 1 година
Няма. Камионът само е минал транзит от тук. Къде е натоварил бомбата тепърва ще се установява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още