IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джорджа Мелони получи мандат да стане първата жена премиер на Италия

Лидерката на "Италиански братя" ще положи клетва в събота

20:43 | 21.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Джорджа Мелони е напът да стане първата жена премиер на Италия, оглавявайки най-дясноориентираното правителство на страната от Втората световна война насам, след като италианският президент Серджо Матарела ѝ връчи мандата за съставяне на правителство, съобщи Bloomberg.

След проведени консултации с президента в петък, Мелони получи задачата да състави кабинет. Тя се съгласи и ще положи клетва в събота, каза главният секретар на президенството Уго Зампети пред репортери.

След клетвената церемония Мелони формално ще наследи Марио Драги, като стане първата жена министър-председател, откакто страната се обедини през 1871 г. След това тя ще направи изявление пред парламента за вот на доверие, който да потвърди, че мнозинството е за лидерката на "Италиански братя".

Коалицията на Мелони - състояща се от "Италианки братя", "Лига" и "Форца Италия" - посочи нея като кандидат по-рано през деня в петък, превъзмогвайки напрежението, което се появи в последните няколко седмици.

Очакванията са икономиката на Италия да се свие с 0,2% следващата година - една от двете икономики на еврозоната, изправени пред икономически спад, заедно с Германия, според най-скорошните прогнози на Международния валутен фонд (МВФ). Голям фактор за това е зависимостта на страните от руско гориво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:50 | 21.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още