IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Едва през декември вероятно ще стане ясно кой ще контролира Сената

За долната камара на американския Конгрес вероятно резултатите ще станат ясни по-рано

22:13 | 11.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Едва през декември ще стане ясно кой ще контролира Сената през следващите две години, след като се стигна до балотаж за едно от местата, пише CNBC. Три дни след края на изборния ден все още не е ясно кой печели три от местата в горната камара на Конгреса - в Аризона, Джорджия и Невада, които в момента са в ръцете на демократите. Резултатът от Аризона и Невада могат да стана ясни през следващите дни, но Джорджия се насочва към балотаж, който ще се проведе на 6 декември.

 Резултатът към 22 часа на 11 ноември е 48 гласа за демократите и 49 гласа за републиканците. При паритет от по 50 гласа, това ще бъде победа за демократите, защото тогава вицепрезидентът (в случая Камала Харис) ще има решаващ глас при гласуването.

Демократите неочаквано спечелиха в Пенсилвания - техният кандидат Джон Фетърман победи републиканеца Мехмет Оз, за когото се очакваше, че ще спечели лесно и ще заеме мястото на своя съпартиец Пат Туми, който се пенсионира.

За Камарата на представителите резултатите се очакват малко по-рано, след като бъдат преброени гласовете за още 11 щата.

Според очакванията републиканците ще спечелят 220 места, или с две повече от пълното мнозинство в долната камара на Конгреса. Но допустимата грешка при тези прогнози е седем места, пише още агенцията. Обявяването на резултата обаче може да бъде допълнително забавено, ако се стигне до повторно преброяване на вота.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 11.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още