IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде е гражданското мнение в законодателните промени на Изборния кодекс?

Какви ще са негативите след премахването на Обществения съвет на ЦИК, коментират Калин Славов, Велко Милоев и Стефан Манов

10:10 | 18.11.22 г.
Автор - снимка
Редактор

Механизмът на случайно подхвърлени законодателни промени от депутати не е адекватен законодателен процес. Изборният кодекс беше променен в изключително важни негови части, което не беше предвидено. Така коментира пред Bulgaria ON AIR изпълнителният директор на "Прозрачност без граници" Калин Славов предложените промени в Изборния кодекс

"Един от ключовите проблеми е начинът, по който се случиха тези промени. Законът беше неглижиран. Първоначално беше внесена промяна за добавянето на хартиените бюлетини само като начин на гласуване, впоследствие, в минутите преди заседанието, се изсипаха редица нови промени, което е недопустимо по закон, приет на първо четене“, посочи той. Славов обясни, че промените засягат начина, по който се формират районите и депутатите, които ще бъдат излъчвани от тях и това кореспондира с равното избирателно право що се отнася до отпадането на район „Чужбина“.

Велко Милоев от Обществения съвет на Централната избирателна комисия обясни, че през март са имали предложение държавата или Министерският съвет, в лицето на ЦИК, да направи социологическо проучване за отношението на избирателите към новата технология с машинно гласуване и връзката с избирателна активност.

Славов смята, че на премахването на Обществения съвет към ЦИК не трябва да се гледа като на изолирано действие или резултат само от някои становища. „Гражданите са неудобни. Голяма част от народните представители са представители на олигархични кръгове", предупреди той.

Стефан Манов от Обществения съвет на ЦИК е убеден, че премахването на избирателен район "Чужбина" ще накара много от българските граждани извън граница да разберат, че има нужда от него. „Депутатите, които са сега, нямат достатъчно мисъл какво се случва за сънародниците ни зад граница. Депутатите не чуват това, че няма интернет гласуване никъде. Българските пенсионери не могат да се справят с машините, но бразилските могат. Искаме да има промени, но казваме, че не работят. Има подигравка със законодателния процес. Минаваме бариерата на това, което трябва да се случва в една европейска държава. Това е обидно за българското общество и демокрация", е мнението на Манов.

По думите на Велко Милоев целта на промените е да се създадат по-дълги опашки пред секциите в чужбина и хората да се обезкуражат.

Ще отидат ли до урните избирателите при промени в Изборния процес? Може ли да се контролира броенето на хартиени бюлетини с по-голяма публичност?  

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 18.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още