IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Радев връчва проучвателен мандат за съставяне на правителство на 5 декември

Преди ден народните представители върнаха хартиената бюлетина

11:46 | 02.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Президентът Румен Радев ще връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на най-голямата по численост парламентарна група в Народното събрание - ГЕРБ/СДС в понеделник (5 декември). "Надявам се, че времето, което дадох допълнително, да е било оползотворено по най-добрия начин", коментира той пред журналисти. Държавният глава присъства на тържественото отбелязване на 80-годишнината от основаването на Националната спортна академия "Васил Левски“, посочва Dnes.bg.

Преди дни от ГЕРБ/СДС потвърдиха, че са готови да вземат мандата, но засега оставят в тайна обсъжданията си за възможния кандидат за премиер. Даниел Митов коментира, че допълнителното време, дадено от Радев, е било нужно, за да могат партиите да започнат да мислят по-трезво. Според него има диалог около консенсусни теми, като например бюджета за 2023 година.

На въпрос дали ще наложи вето на промените в Изборния кодекс Радев коментира, че ще се произнесе, след като разгледа всички текстове и когато промените бъдат окончателно приети. Депутатите приеха в четвъртък (1 декември) връщането на хартиената бюлетина.

Пред журналисти държавният глава се обяви категорично против прехвърлянето на службите за сигурност под директното ръководство на изпълнителната власт.

"Несъстоятелно е партията, която сама реши да се асоциира с промяната, да настоява за връщане на порочния управленски модел. До неотдавна службите за сигурност бяха под прякото ръководство на ръчно управление на министър-председателя. Сега ни предлагат да се узакони корупционният комфорт", изтъкна той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 02.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още