IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Окончателно: Връща се хартиената бюлетина и в секциите с над 300 избиратели*

При предсрочни парламентарни избори ще се гласува смесено, на местните - с хартиени бюлетини, сканирани на машини

17:35 | 01.12.22 г. 3
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие окончателно да се върне гласуването с хартиена бюлетина. Това стана с гласовете на общо 124 народни представители от ГЕРБ, ДПС и БСП, а предложението беше на левицата. От "Продължаваме промяната", "Демократична България", "Възраждане" и "Български възход" - общо 95 депутати, гласуваха "против".

„Ако има избори преди местните - предсрочни парламентарни, на тях ще се гласува смесено - с хартия или с машини, на местните, ако се приемат следващите логически текстове, предложени от ДПС, ще се гласува с хартиени бюлетини, които ще се сканират на машини". Това обясни председателят на правната комисия Радомир Чолаков, предава БТА.

Със 124 гласа "за" и 89 "против" парламентът прие предложението на ДПС в избирателната секция избирателят да гласува с хартиена бюлетина. Хамид Хамид обясни, че текстът, ако бъде одобрен в преходни и заключителни разпоредби на Изборния кодекс, ще действа за местните избори, а не при предсрочни парламентарни, и е обвързан с въвеждането на машини, с които да се сканират хартиени бюлетини. Той добави, че машините, които предлагат, трябва да има какво да сканират.

В същото време депутатите одобриха и предложението на правната комисия избирателят да може да гласува по избор - с хартиена бюлетина или с бюлетина за машинно гласуване.

Остана правилото да няма машини за гласуване в секциите с по-малко от 300 избиратели, при гласуване с подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, както и в чужбина, за образуването на които са подадени по-малко от 300 заявления или в които на последните избори са гласували по-малко от 300 избиратели. 

Този, който е избрал машинното гласуване, не може да гласува с хартиена бюлетина, записаха още депутатите.

„Крайният ефект на това, което приехме, е следният - така закупените машини, които до момента се ползваха, се изхвърлят“, обобщи съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев и посочи, че от ПП не са подкрепили текста.

"За съжаление, взехме не особено информирано решение, въпреки че дебатите продължиха дълго", коментира Божидар Божанов от ДБ. Той изрази опасение, че след като се проведат избори по тези правила, няма да се възстанови доверието в изборния процес, хората няма да отидат повече да гласуват и няма да бъдат отчетени повече действителни гласове.

Председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов посъветва подкрепилите решението да не се радват прибързано. „Това, че днес тук е взето такова решение, не означава, че не може да се вземе решение след няколко месеца в обратната посока - всичко в българската политика, за добро или за лошо, е предпоследно“, коментира той.

Депутатите прегласуваха и отхвърлиха на второ четене предложението на ДПС да се гласува само с хартиени бюлетини, вероятно от местните избори. Преди това парламентът отхвърли и предложението на ДПС за въвеждане на оптични устройства за сканиране, с които да се броят гласовете.

"Този качамак - законодателен, който наблюдаваме, е или пълна аматьорщина, или всъщност ценасочен план наистина да не знаем как ще се гласува на местните избори, заради тяхното огромно политическо значение", коментира председателят на "Демократична България" Христо Иванов на съвместен брифинг с "Продължаваме промяната" в парламента.

Повод за реакцията на двете парламентарни групи беше приетият по-рано текст в пленарната зала вероятно от идващите местни избори да се гласува само с хартиени бюлетини, които евентуално да се броят на сканиращи машини. По-късно този текст беше прегласуван и отхвърлен.  

„Ужким целият процес тръгна, за да се въведе възможност за допълнително хартиено гласуване“, посочи Иванов. След това се оказа, че сегашните машини ще станат принтери, след това се оказа, че въвеждаме друг вид машини - т.нар. скенери - това става на второ четене в зала, без изобщо политическите сили освен ДПС да са казали, че смятат това да го направят, коментира Иванов.

„Ясно изглежда, че техният фокус е местните избори, коментира и съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. Най-големият брой невалидни бюлетини стават по време на местните избори“, отбеляза той. "Знаем, че те в момента са притеснени и се опитват по всякакъв начин да объркат цялото общество, но реално да откраднат вота на българските граждани", каза Кирил Петков.  

Съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Асен Василев обяви, че машинното гласуване е било убито и се минава на изцяло ръчно гласуване, може би с "броячки".

* Допълнена към 18.55 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:56 | 01.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: мрънмрън точно така, сега отново ще могат да надписват и да инвалидизират неправилните гласове!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
мрънмрън
преди 1 година
Какво стана сега, оказа се, че без хартия, няма гласове, щото никой не може да попълва празни бюлетини, докато чака преди да се пратят в ЦИК и разваля далаверата на някои партии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още