IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забраняват достъпа за най-силно замърсяващите коли в центъра на София

От 1 декември 2023 г. в Зона "Малък ринг" се ограничава влизането на колите от първа екологична група, като година по-късно забраната ще обхване и втора категория

18:35 | 15.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

От 1 декември 2023 г. влиза в сила забрана за влизане в центъра на София на най-силно замърсяващите автомобили, която ще важи от декември до края на февруари, реши в четвъртък Столичният общински съвет (СОС) с приемането на доклада за промени в Наредбата за създаване на зони с ниски емисии на вредни вещества в атмосферния въздух на територията на Столична община.

Вносители са общински съветници от групата на ГЕРБ-СДС в СОС, информира БНТ. Докладът, който бе отлаган няколко пъти, е подкрепен от групата на "Демократична България" и независимия общински съветник Борис Бонев. "Патриоти за София" и "БСП за България" гласуваха "против" с аргумента, че промените са дискриминационни и "наказват" най-бедните, ограничавайки възможностите им да се придвижват до центъра.

От 1 декември до края на февруари в широкия център на София, обособен като малък ринг, се забранява влизането на най-замърсяващите автомобили, каза председателят на Съвета Георги Георгиев. Той уточни, че забраната не засяга живеещите в зоните, както и хората с увреждания, които имат издадени стикери за преференциално паркиране, които по данни на общината са над 15 хил.

За нарушители ще следят камерите в града. Санкциите ще се налагат съгласно Закона за чистотата на атмосферния въздух на собственика на автомобила или на лицето, на което е предоставен за ползване.

Ограничаваме не най-старите, а най-замърсяващите автомобили, които след годишните технически прегледи са получили най-ниската екологична категория, изтъкват от общината. Тази непопулярна на пръв поглед мярка е част от борбата на столичната администрация за по-чист въздух и грижа за здравето на софиянци. Мерките са взети на базата на изследвания и препоръки на експерти и преподаватели от три университета в страната, посочи председателят на СОС.

По думите му това е широкоразпространена европейска практика, не е измислена от Столичната община.

Според наредбата в Зона "Малък ринг" – между булевардите "Васил Левски", "Патриарх Евтимий", "Ген. Скобелев", "Сливница" и улица "Опълченска", от 1 декември 2023 г. се ограничава влизането на най-замърсяващите автомобили от първа екологична група. Година по-късно същите ограничения ще важат и за колите от втора екологична група.

За Зона "Голям ринг" – между булевардите "Сливница", "Данаил Николаев", "Ситняково", "Пейо Яворов", ул. "Атанас Дуков", ул. "Хенрик Ибсен", бул. "П. Ю. Тодоров", бул. "Иван Гешов" и бул. "Константин Величков", се предвижда да има промени от 1 декември 2025 г., когато ще бъде забранено влизането на най-замърсяващите автомобили от първа екологична група, а от декември 2027 г. – и за тези от втора екологична група.

Георги Георгиев информира още, че съгласно приетата днес наредба предстои въвеждането на забрана за отопление на твърдо гориво на дърва и въглища, която обаче няма да влезе в сила от 2023 г., а има тригодишен гратисен период, за да могат хората да подменят отоплителните си уреди. Близо 6 хил. домакинства вече са се възползвали от програмата на Столичната община за подмяна на отоплителни уреди, която продължава и през следващата година, съобщи председателят на СОС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:36 | 15.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още