IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сенатът на САЩ прие рекорден бюджет за отбрана

Сумата за фискалната година е с 45 млрд. долара по-голяма от поисканата от правителството на президента Джо Байдън

09:27 | 16.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Andrei Pungovschi/Bloomberg
Снимка: Andrei Pungovschi/Bloomberg

Сенатът на САЩ одобри рекорден бюджет за отбрана за следващата фискална година в размер на 858 милиарда долара, съобщи БТА, позовавайки се на световните медии.

Утвърдената сума е с 45 млрд. долара по-голяма от поисканата от правителството на президента Джо Байдън.

Бюджетът в рамките на Закона за упълномощаване на националната отбрана бе приет с огромно мнозинство от сенатори както от Републиканската, така и от Демократическата партия – с 83-11. Групата на гласувалите срещу отпускането на толкова средства за отбрана сенатори представляваше смесица от либерали, които поначало са против постоянното нарастване на военния бюджет, и фискални консерватори, които искат по-строг контрол върху разходите.

Преди това проектобюджета за отбрана одобри и долната камара на Конгреса на САЩ Камарата на представителите. В гласуваните средства са предвидени поне 800 млн. долара за допълнителна военна помощ за Украйна, както и редица мерки за укрепване на сътрудничеството с Тайван, като например милиарди долари за военна помощ за острова.

Заложени са пари и за превъоръжаването и осъвременяването на американските въоръжени сили чрез стъпки като разработване на хиперзвукови оръжия и закупуване на самолети и кораби, включително на изтребители F-35.

След като беше приет и от Сената, сега проектобюджетът за отбрана за следващата година отива за подпис при Байдън.

Тъй като е една от малкото водещи законодателни рамки, които обикновено биват приемани, Законът за упълномощаване на националната отбрана често е използван от законодателите като инструмент за редица инициативи.

Тази година текстът предвижда и мярка, искана от мнозина републиканци и критикувана от мнозина демократи – изискването министърът на отбраната да отмени задължителното ваксиниране на членове на армията срещу COVID-19, съобщава Ройтерс.

Законът обаче няма последната дума, когато става въпрос за разходи. Текстовете за упълномощаване създават програми, но Конгресът трябва да приеме и закони за отпускането на средства, за да има правителството законовото право да харчи федерални пари.

Закон за финансиране на правителството до 30 септември 2023 г. – краят на фискалната година – се очаква да бъде приет от Конгреса следващата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 16.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още