IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Камарата на представителите в САЩ проправя пътя за рекордни разходи за отбрана през 2023 г.

Предвижда се допълнителната помощ за Украйна да достигне поне 800 млн. долара през следващата година

10:32 | 09.12.22 г.
Снимка: Al Drago/Bloomberg
Снимка: Al Drago/Bloomberg

Камарата на представителите на САЩ подкрепи законодателството, което проправя пътя за рекорден бюджет за отбрана през следващата година, предава Ройтерс.

Одобрените разходи са за 858 млрд. долара, което е с 45 млрд. долара повече от предложеното от президента Джо Байдън, отбелязва агенцията.

Камарата прие компромисната версия на Закона за разрешение за национална отбрана или NDAA - задължителна законодателна политика за Пентагона, която трябва да бъде приемана ежегодно - с 350 гласа „за“ и 80 „против“. С тази подкрепа законът получава значително повече от необходимите две трети мнозинство, необходимо за изпращането му за гласуване и от Сената.

NDAA за фискалната 2023 г. разрешава 858 млрд. долара военни разходи, което включва 4,6% увеличение на заплатите за войските, финансиране за покупки на оръжия, кораби и самолети и подкрепа за Тайван и Украйна.

Тъй като това е един от малкото големи законопроекти, приемани всяка година, членовете на Конгреса използват NDAA като средство за редица инициативи, някои несвързани с отбраната.

NDAA за фискалната 2023 г. включва разпоредба, която изисква от министъра на отбраната да отмени мандат, според който членовете на въоръжените сили задължително трябва да бъдат ваксинирани срещу COVID-19. Разпоредбата беше включена в текстовете по искане на републиканците.

Предвижда се допълнителната помощ за Украйна да достигне поне 800 млн. долара през следващата година.

Законопроектът разрешава повече средства за разработване на нови оръжия и системи за закупуване, включително изтребители F-35 на Lockheed Martin Corp и кораби, произведени от General Dynamics.

Очаква се Сенатът да приеме NDAA следващата седмица, след което законът ще бъде изпратен за подпис от президента Джо Байдън.

NDAA обаче не е последната дума по отношение на разходите. Този път законопроекти създават програми, но Конгресът трябва да приеме финансовите законопроекти, за да даде на правителството законови правомощия да харчи федерални пари.

Лидерите на Конгреса все още не са постигнали съгласие по финансовите законопроекти за следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 09.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още