IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Камарата на представителите на САЩ премахна търговския статут на Русия

Ако решението бъде прието окончателно от Сената, това ще позволи на Вашингтон да наложи по-високи мита върху вноса

22:24 | 17.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Al Drago/Bloomberg </em></p>

Снимка: Al Drago/Bloomberg

Камарата на представителите на САЩ реши да лиши Русия от защитения й търговски статут, пише CNBC. Камарата прехвърли законопроекта към Сената, с което направи първата крачка за по-високи мита върху руския внос.

Още миналата седмица американският президент Джо Байдън заяви, че ще поиска прекратяване на нормалните търговски взаимоотношения на САЩ с Русия.

Призиви за отнемане на търговските привилегии на Москва се очакват и от страните от Г-7 и Европейския съюз (ЕС).

ЕС също заяви, че ще се стреми да премахне статута на Русия на най-облагодетелствана нация в Световната търговска организация (СТО). С тази мярка може да бъде ударен износът от Руската федерация за още 95 млн. евро, като му се наложат мита.

„Обсъждаме наличните възможности в контекста на СТО. Това включва възможността за премахване на режима за най-облагодетелствана нация въз основа на изключението за националната сигурност“, каза тогава говорителката на Европейската комисия (ЕК) Мириам Гарсия Ферер.

Ходът е широкоподкрепян в рамките на Сената на САЩ, докато страната и нейните съюзници налагат още санкции заради руската инвазия в Украйна, продължаваща вече три седмици.

Президентът Байдън не може еднолично да промени търговския статут на Русия, тъй като правомощия за това има Конгресът, но и демократи, и републиканци призоваха за отмяна.

Ако решението бъде прието окончателно и от Сената, това ще позволи на Вашингтон да наложи нови мита върху руския внос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още