IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън ще поиска промяна на търговския статут на Русия със САЩ

Президентът не може еднолично да промени търговския статут, тъй като правомощия има Конгресът, където и демократи, и републиканци призоваха за отмяна

16:53 | 11.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Американският президент Джо Байдън ще поиска прекратяване на нормалните търговски взаимоотношения на САЩ с Русия, разчиствайки пътя за увеличаване на митата върху руския внос. За това съобщават запознати с въпроса пред Bloomberg.

Призиви за отнемане на търговските привилегии на Москва се очакват и от страните от Г-7 и Европейския съюз.

По-рано миналата седмица ЕС заяви, че ще се стреми да премахне статута на Русия на най-облагодетелствана нация в Световната търговска организация (СТО).

 „Обсъждаме наличните възможности в контекста на СТО. Това включва възможността за премахване на режима за най-облагодетелствана нация въз основа на изключението за националната сигурност“, коментира говорителката на Европейската комисия (ЕК) Мириам Гарсия Ферер.

Президентът Байдън не може еднолично да промени търговския статут на Русия, тъй като правомощия за това има Конгресът, но и демократи, и републиканци призоваха за отмяна.

Прекратяването на нормалните търговски взаимоотношения със САЩ, които другите държави наричат статут на облагодетелствана нация, ще вкарат Русия в един списък със страни като Куба и Северна Корея. Това ще позволи на Вашингтон да наложи на Москва и значително по-високи мита, които важат и за други членове на Световната търговска организация.

Също както САЩ, и другите страни, които искат отмяна на статут заради инвазията в Украйна, ще трябва да преминат през свои собствени процеси по съгласуване, съобщават източниците.

Русия е далеч по-зависима от ЕС, отколкото от САЩ, като продава около една трета от износа си на блока спрямо само 5% на САЩ през 2020 г., показват данни на Международния валутен фонд, обобщени от Bloomberg.

За момента не става ясно как евентуалната промяна на статута на Русия в ЕС може да се отрази на държавите членки, сред които и България.

Байдън се очаква да обсъди въпроса за търговския статут към 10:15 ч. местно време (17:15 ч. българско време), съобщават от Белия дом.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още