IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНР: България може да изнася нефтопродукти от руски петрол само за Украйна

Експортът за Украйна може да бъде разрешен от българските власти от 5 февруари, след което да уведомят ЕС

16:48 | 17.12.22 г. 14
Снимка: БГНЕС/ПЕТКО НАЛБАНТОВ
Снимка: БГНЕС/ПЕТКО НАЛБАНТОВ

Макар че се ползва с дерогации и може да внася руски петрол по море и тръбопровод до края на 2024 г., България не може да продава получени от него нефтопродукти на купувачи в други държави членки на Европейския съюз (ЕС) или в трети страни.

Можем обаче да изнасяме за Украйна някои рафинирани продукти, получени от внесения въз основа на тези дерогации петрол, включително чрез транзит през други страни от ЕС при необходимост, съобщава БНР.

Тези разпоредби се съдържат в приетия вчера от Съвета на ЕС девети пакет от санкции срещу Русия.

Сред продуктите, които могат да се изнасят за Украйна, при това само до определени обеми, са газьол, леки масла и препарати, минерален терпентин, авиационен бензин за двигатели, бензин за двигатели, керосин за реактивни двигатели, друг керосин, тежки масла, нефтени масла, тежки горива.

За България износът на тези продукти е разрешен и заради необходимостта от ограничаване на рисковете за околната среда и безопасността.

От 5 февруари българските власти могат да разрешат при условия, които смятат за уместни, продажбата, доставката, трансфера и износа за Украйна на споменатите нефтопродукти. Те могат да го направят, ако преценят, че продуктите са предназначени само за употреба в Украйна или че с продажбата, доставката, трансфера или износа не се цели заобикаляне на санкциите.

В двуседмичен срок от даването на разрешение България е длъжна да уведоми другите страни членки и Европейската комисия.

Междувременно един от мениджърите на руската компания „Лукойл“ Илшат Шарафутдинов коментира пред руската агенция ТАСС, че последният пакет санкции, приет от ЕС, може да ограничи работата на петролната рафинерия в България.

"В момента анализираме ситуацията и провеждаме консултации", коментира той, цитиран от БГНЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:58 | 17.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още