IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tръмп - основната причина за щурма на Капитолия - историята на една конспирация в над 800 страници

Разследващата комисия за събитията от 6 януари 2021 г. наскоро препоръча подвеждане под отговорност на Тръмп по четири обвинения

16:11 | 23.12.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: ЕРА
Снимка: ЕРА

Разследващата комисия за щурма на Капитолия в САЩ публикува окончателния си доклад малко преди Коледа. В документа от повече от 800 страници бившият президент на САЩ Доналд Тръмп е обвинен, наред с други неща, в заговор от няколко части за отмяна на резултата от президентските избори през 2020 г.

В доклада, публикуван онлайн в четвъртък вечерта (местно време), се заключава: „Основната причина за 6 януари беше един човек - бившият президент Доналд Тръмп". По време на последното си публично изслушване в понеделник комисията вече препоръча Тръмп да бъде подведен под отговорност по четири обвинения.

„Работата на разследващата комисия подчертава, че нашите демократични институции са толкова силни, колкото е силен ангажиментът на тези, на които е поверен техният надзор", пише в предговора към доклада председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси. Констатациите в него трябва да бъдат призив към всички американци „да пазят зорко нашата демокрация и да дават гласа си само на онези, които съвестно защитават нашата Конституция", пише германският Handelsblatt. 

На 6 януари 2021 г. привърженици на Тръмп нахлуха в сградата на Конгреса на САЩ, където трябваше да бъде удостоверено поражението на републиканеца на изборите от Джо Байдън. Тълпата, подстрекавана от Тръмп, нахлу в сградата, a петима души бяха убити.

През последните почти 18 месеца комисията разследва инцидента. Комисията организира публичните изслушвания като телевизионен спектакъл, който беше наблюдаван от много хора.

В понеделник, на последното си публично изслушване, разследващата комисия единодушно препоръча на Министерството на правосъдието да предприеме наказателни действия срещу Тръмп и други замесени лица. Дали и кога ще се случи това не е ясно, тъй като решението не е правно обвързващо. Въпреки това ходът е ясен сигнал и наказателното преследване на Тръмп, който иска да се кандидатира отново като кандидат на републиканците на президентските избори през 2024 г., става все по-вероятно.

Сериозни обвинения срещу Тръмп

Обвиненията срещу бившия президент са сериозни: комисията го обвинява, наред с други неща, в подстрекаване на тълпата към бунт. Тръмп и други замесени лица, като например бившият му юридически съветник Джон Ийстман, са обвинени и във възпрепятстване на публично производство, заговор срещу правителството на САЩ и подаване на неверни твърдения срещу държавата. 

Самият Тръмп винаги се е защитавал от обвиненията и неведнъж е оспорвал дейността на комисията. Той отхвърли всички обвинения като политически мотивирани.

След изслушването в понеделник бившият президент отново нападна комисията и повтори лъжата си за изборни измами. „Това, което не ме убива, ме прави по-силен", пише той в платформата Truth Social, на която е съосновател. Контрапротестиращ с надпис „С Тръмп е свършено", а зад него се вижда Капитолия, докато хората започват да пристигат за протест във Вашингтон. Снимка:  EPA/MICHAEL REYNOLDS Контрапротестиращ с надпис „С Тръмп е свършено", а зад него се вижда Капитолия, докато хората започват да пристигат за протест във Вашингтон. Снимка: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Сега Министерството на правосъдието трябва да провери дали разполага с достатъчно доказателства, за да предприеме по-нататъшни действия срещу републиканеца: в крайна сметка Тръмп може да бъде обвинен.

Рядкото престъпление „подстрекателство към бунт" е най-тежкото обвинение. Според американското законодателство то е изпълнено при подбуждане или участие в бунт срещу държавната власт или законите. Наказва се с глоба или лишаване от свобода до десет години, или и с двете.

Ако Тръмп бъде осъден за подстрекателство към подривна дейност, той вече няма да има право да заема политическа длъжност. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 23.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
aldy
преди 1 година
Тълпата, подстрекавана от Тръмп, нахлу в сградата,aпетима души бяха убити. === Петима НЕВЪОРЪЖЕНИ цивилни граждани, в това число жена бивш военен, участвала във военни операции. Никой от петимата не е извършвал каквото и да е противозаконно действие. Според Американската конституция, всеки гражданин на Щатите има право свободно да влиза в Капитолия. Никъде в "свободните медии" няма да прочетете за онази ударна групичка от двадесетина хашлаци, която е започнала да троши и да провокира хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още