IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Не ми пука, че имат оръжия!", или накратко за Тръмп и щурма на Капитолия

Някогашният президент е искал лично да участва в събитията пред сградата и след отказ да го откарат там, е ударил шофьора на джипа си по ключицата…

21:47 | 29.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/VARIOUS&nbsp;</em></p>

Снимка: EPA/VARIOUS 

След един час председателят на комисията Бени Томпсън прекъсва заседанието. Десетминутна почивка за Касиди Хътчинсън. 26-годишната изненадваща свидетелка на Комисията за разследване на щурма над Капитолия става от мястото си и напуска залата в сградата Cannon Building през задния изход. Някои от присъстващите в залата, сред които законодатели и членове на полицията на Капитолия, спонтанно аплодират младата жена. С тих, но смел глас бившата служителка на Белия дом току-що беше отправила най-сериозните обвинения срещу американския президент Доналд Тръмп (2017-2021) до момента.

Заседанието на комисията беше свикано почти ad hoc. Фактът, че във вторник силите за сигурност охраняваха Капитолийския хълм по-строго, отколкото в предишните дни на срещата, показваше, че се очаква историческо свидетелстване. Хътчинсън, която е била стажантка в Конгреса, докато е учила и в колеж, е получила първата си работа в Белия дом през 2018 г. - в Службата по парламентарните въпроси. През 2019 г. тя получава работа като асистент на президента. През следващата година става допълнителен служител на началника на кабинета на Белия дом Марк Медоус. В дните преди 6 януари 2021 г. следи плановете на президента за митинга зад официалната му резиденция, откъдето по-късно разярената тълпа тръгва към Конгреса. Там двете камари на парламента трябваше да удостоверят изборната победа на Джо Байдън.

Вечерта на 2 януари, след среща между Медоус и Руди Джулиани, Хътчинсън отвежда личния адвокат на Тръмп до колата му на паркинга на Белия дом. Той е питал дали тя също очаква с нетърпение 6 януари. Това щял да бъде страхотен ден. Президентът щял да отиде в Капитолия. „Попитайте началника на щаба", добавя той, „той ще знае". След това тя отива при Медоус в кабинета му в Западното крило: „Имах интересен разговор с Руди, Марк. Изглежда, че отиваме в Капитолия". В момента се случват много неща - е отговорил шефът ѝ. „Не знам, но на 6 януари може да стане много страшно". Тази нощ, спомня си Хътчинсън, е първият път, когато се е уплашила.

Касиди Касиди

Касиди Хътчинсън по време на показанията си в Конгреса. Снимка: Bloomberg  

Тръмп удари шофьора по ключицата

По думите ѝ сутринта на 6 януари, преди митинга, Пат Чиполоне, юридическият съветник на Белия дом, се свързал с нея: „Моля те, Касиди, увери се, че няма да отидем в Капитолия“. И: „Дръжте ме в течение“. А накрая: „Ще ни обвинят във всички възможни престъпления, ако започнем движението“. Запитана дали е обсъждала с Чиполоне евентуални наказателни обвинения, Хътчинсън отговаря, че наред с други неща е ставало дума и за възпрепятстване на Конгреса. Понастоящем Медоус води съдебен спор с комисията във връзка със своята призовка. Комисията е в контакт с Чиполоне, който е оказал по-голямо съдействие. Не е ясно дали ще даде показания.

Той разказва, че когато Тръмп е пристигнал с хората си в шатрата зад Белия дом по обяд на 6 януари, е видял, че все още има място в определената за аудиторията зона. Много поддръжници все още са били пред бариерите за сигурност с метални детектори. Заместникът на Медоус, Антъни Орнато, който отговаря за връзката с Тайните служби, е казал на шефа си, че няколко души носят оръжия, включително автомати AR-15, но също така и пистолети, ножове и спрей за мечки. Някои оръжия са били конфискувани. Много хора обаче умишлено оставали извън периметъра, защото искали да запазят оръжията си. Медоус не се впечатлил от информацията.

От друга страна, Тръмп се разгневил, защото Тайните служби не са пуснали хора пред сцената. Хътчинсън описва един кипящ от ярост президент. Хътчинсън стоял наблизо, когато президентът казал: „Не ми пука, че имат оръжия. Те не са тук, за да ме наранят. Пуснете моите хора да влязат. Махнете шибаните метални детектори. След това ще могат да тръгнат оттук към Капитолия". В речта си Тръмп повтори: те ще отидат заедно в Капитолия. В отговор Кевин Маккарти, лидерът на републиканците в Камарата на представителите, гневно изкрещя на Хътчинсън: „Не идвай в Капитолия".

След митинга, казва той, Тръмп все още е вярвал, че ще бъде закаран в Конгреса. Докато е седял в джип версията на "Звяра" – бронирания за него автомобил, оперативният ръководител на Тайните служби Робърт Енгел го е информирал, че се връщат в Белия дом. След това Тръмп е хванал волана на шофьора: „Аз съм шибаният президент. Откарай ме до Капитолия – сега“. Според съобщенията Енгел го е хванал за ръката и настоял: „Сър, връщаме се в Западното крило. Няма да отидем в Капитолия“. В отговор Тръмп уж ударил Енгел по ключицата със свободната си ръка. Показанията на Хътчинсън под клетва се основават на разказа на Орнато. След края на заседанието Тайните службите заявиха, че сътрудничат на комисията и ще коментират случая. По-рано медиите съобщиха, позовавайки се на службите, че Енгел отрича изявлението на Хътчинсън.  Протестите Протестите

Безредиците пред Капитолия през януари 2021 г. Снимка: ЕРА

Вече беше ясно, че Тръмп се е държал ужасно в този ден. Докато Конгресът преминаваше през проформа процеса на удостоверяване на изборите, Тръмп призова събралата се тълпа да се "бие като в ада". Той ги насърчи да протестират пред Капитолия и отказа многократните молби да ги отзове, докато ситуацията излизаше извън контрол. В решаващия момент той наля масло в огъня на протеста, като написа в Twitter: "Майк Пенс нямаше смелостта да направи това, което беше необходимо" - т.е. да се намеси незаконно в процеса на сертифициране и да обяви Тръмп за победител. Скоро по коридорите на Капитолия отекнаха скандирания "Обесете Майк Пенс".

„Беше непатриотично, беше неамериканско“

В Белия дом Тръмп се е дистанцирал от служителите си. Медоус не е предприел никаква стъпка, за да се изправи срещу президента, докато насилието е ескалирало пред и в Капитолия. Едва след като Чиполоне се обръща към Медоус с думите, че ако не предприеме нищо, „хората ще умрат и ще има кръв по шибаните ти ръце", началникът на щаба и юридическият съветник са разговаряли с Тръмп в трапезарията близо до Овалния кабинет. Хътчинсън влиза точно когато Тръмп е уведомен, че тълпата крещи: „Обесете Майк Пенс". Тръмп е отговорил, че Пенс го заслужава. Хората не правили нищо нередно. Вицепрезидентът не е бил убеден от Тръмп да спре сертифицирането на резултатите от изборите, процес, който той е бил помолен да ръководи като председател на Сената.

Хътчинсън каза, че е била „отвратена" от всичко това. „Беше непатриотично, беше неамериканско. Гледахме как Капитолия беше поругана заради една лъжа". Тръмп веднага отговори в акаунта в канала си в социалната мрежа: Той никога не е казвал, че Пенс заслужава да бъде обесен. Той е казал, че това е просто поредният измислен цитат. Тръмп коментира почти всяко изказване на Хътчинсън в реално време, а почти не я познавал.

След като е напуснал Белия дом, тя искала да дойде в Мар-а-Лаго с екипа му, но той отказал. Разбира се, известно е, че още след началото на скандиранията „Обесете Майк Пенс" Тръмп изпрати туит, в който написа, че на вицепрезидента му е липсвал кураж.

В трапезарията на Западното крило Медоус е продиктувал на Хътчинсън изявление, в което нарича щурма на Капитолия незаконен. Изявлението обаче така и не е публикувано. Часове по-късно Тръмп разпространи в Twitter видеоклип, в който казва на хората си („Обичаме ви. Вие сте много специални") да се приберат у дома. В резултат на това някои министри и служителите на Белия дом подадоха оставки. Това, че Тръмп записа видеоклип на 7 януари, в който обяви, че ще напусне Белия дом на 20 януари, е било направено под натиск. Хътчинсън свидетелства, че държавният секретар Майк Помпео се е обадил на Медоус, за да го информира, че членовете на кабинета говорят за отстраняване на президента въз основа на 25-ата поправка. Медоус, Чиполоне, Иванка и Джаред Тръмп и други убеждават президента да направи по-обширно изявление. Протестите Протестите

Заплашването на свидетели е престъпление

Републиканецът Лиз Чейни, който е разпитвал Хътчинсън като заместник-председател на комисията, подчерта накрая: „Искам всички американци да знаят, че това, което г-жа Хътчинсън направи днес, не е лесно. Всички сме ѝ задължени", По-рано Чейни бе споменал, че комисията винаги пита свидетелите дали някой се е опитал да им повлияе, преди да дадат показания. След това тя представи анонимни отговори, които сякаш са взети от снимачната площадка на мафиотски филм: „Един човек ми съобщи, че утре ще дадете показания. Той ме помоли да Ви кажа, че мисли за Вас. Той знае, че сте лоялни - и че ще постъпите правилно". Може да се предположи, че комисията знае кой е „човекът". Заплашването на свидетели е престъпление.

Разследващата комисия планира да хвърли светлина върху действителния щурм на Капитолия през следващите седмици. Хътчинсън свидетелства, че Тръмп е помолил Медоус да се обади на приятеля му Роджър Стоун на 5 януари. Същия ден агитаторът се е появил на демонстрацията „Спрете кражбата" с бодигард от радикално десните Oath Keepers („Пазители на клетвата") във Вашингтон и е отседнал в Willard Hotel между Белия дом и Капитолия. На 6 януари Джулиани, Стив Банън и други проведоха своеобразна „военна стая" (команден център). „Пазителите на клетвата" заедно с „Гордите момчета" бяха начело на атаката срещу Конгреса. Според Хътчинсън Медоус и Джулиани са помолили Тръмп да ги помилва превантивно. Това не се е случило.

В крайна сметка бунтът ще доведе до щети за поне 30 млн. долара, повече от 140 полицаи ще бъдат ранени - много от тях сериозно - и ще остави трайно петно върху американската демокрация. Да не говорим за шестте смъртни случая. 

По материали на Bloomberg, Reuters и FAZ.

Последна актуализация: 11:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още