fallback

Руски опозиционер обвини Путин в дискредитиране на руската армия

Руският президент използва думата „война“ – за същото преди него мнозина са били глобявани 

15:19 | 23.12.22 г. 8
Автор - снимка
Създател

Опозиционен политик от Санкт Петербург обвинява руския президент Владимир Путин в дискредитиране на армията – заради това, че е използвал думата „война", за да опише инвазията на Русия в Украйна. „Той нарече войната война", написа в Twitter местният депутат Никита Юферев. В същото време, казва той, хиляди хора в страната вече са били осъдени за същото нещо.

Официално Русия нарича войната срещу Украйна само „специална военна операция". В четвъртък по време на импровизирана пресконференция в Екатеринбург Путин заяви: „Нашата цел не е да продължим да въртим маховика на военния конфликт, а да сложим край на войната". По този начин за първи път лидерът на Кремъл заговори за война, предава DPA. 

По думите на Юферев самият той е подал жалба до министъра на вътрешните работи Владимир Колоколцев и главния прокурор Игор Краснов. Жалбата няма никакъв шанс за правен успех, тъй като напоследък няколко прокремълски пропагандисти са говорили за война, без да бъдат преследвани. Руската съдебна система дори не откри наказуемо престъпление в призива на Антон Красовски, директор на предаване на кремълския канал RT, украински деца да бъдат изгаряни или удавяни.

От друга страна, Юферев трябваше да плати административна глоба за дискредитиране на армията през септември. Преди това, заедно с други депутати от областния парламент в Санкт Петербург, той призова руския парламент, Държавната дума, да обвини Путин в държавна измяна заради войната в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:19 | 23.12.22 г.
fallback
Още от Политика виж още