IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай проведе най-големите военни учения близо до Тайван от посещението на Пелоси

Тайпе обвинява Пекин във "военно сплашване"

09:26 | 26.12.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китай изпрати 71 бойни самолета като част от най-голямата си демонстрация на военна мощ близо до Тайван, откакто председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси посети демократично управлявания остров през август=

Тайпе обвини Пекин във „военно сплашване“, предава Bloomberg.

Министерството на отбраната на Тайван казва, че групата е включвала 47 китайски военни самолета, които са пресекли средната линия на Тайванския проток и са навлезли в зоната за идентификация на югозападната противовъздушна отбрана на Тайван за период от 24 часа до 6 часа сутринта в понеделник.

Китай също е изпратил седем военноморски кораба близо до острова, допълват от Тайпе.

„Свързаното с Китайската комунистическа партия военно сплашване очевидно е насочено към възпиране на нашите хора, което няма да помогне на международния имидж на партията“, коментира Министерството на отбраната на Тайван в изявление.

Китайската армия заяви в неделя, че е провела учения около Тайван в отговор на ескалиращото „тайно споразумение и провокации“ от Тайван и САЩ, след като Вашингтон разреши увеличаването на военната помощ за острова.

Военните ще предприемат „всички необходими мерки за защита на националния суверенитет и териториалната цялост, декларират властите на острова.

Миналата седмица американските законодатели одобриха законопроект за разходи в размер на 1,7 трлн. долара, които включват 2 млрд. долара финансиране за оръжия за Тайван. Отделно са одобрени продажби на оръжия за Тайпе за до 10 млрд. долара.

Министерството на отбраната на Китай разкритикува закона, като коментира, че заплахата от Китай се преувеличава. Пекин обвинява също така Вашингтон, че се намесва във вътрешните работи на Китай.

Китай обикновено увеличава броя на самолетите, които изпраща в пролива, след събития, които смята за провокативни. По-рано този месец Пекин изпрати най-големия брой бомбардировачи в Тайванския пролив от най-малко две години в очевидно недоволство от посещението на високопоставен член на управляващата партия в Япония.

Китай се вбеси след посещението на Нанси Пелоси в Тайван, което външният министър на страната Ван И определи като „пълен фарс“. Той предупреди, че „тези, които обиждат Китай, ще бъдат наказани“.

Пекин тогава проведе безпрецедентни военни учения около Тайван, като изстреля ракети в морето и пресече средната линия, която разделя Тайванския пролив.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 26.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още