IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Улесненява се издаването на някои лични документи

Правителството одобри промени в Закона за българските лични документи

13:44 | 04.01.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

С приети промени в Закона за българските лични документи Министерският съвет улеснява издаването на личните документи.

Едно от предложените и одобрени от правителството изменения е отпадането на задължението за смяна на свидетелство за управление на моторно превозно средство (СУМПС) при промяна на постоянния адрес на населено място в рамките на една област.

Също така се разширява обхватът на въведената ускорена услуга за издаване на СУМПС /до 3 дни от приемането на заявлението/ - при подмяната му поради изтичане на срока на валидност, при вече изтекъл срок на валидност, при промяна в данните на водача - смяна на фамилия и транслитерация, както и при издаване на дубликат. Добавят се и случаите на: първоначално придобиване на правоспособност за управление на МПС от определена категория; подмяна на СУМПС поради придобиване на правоспособност за управление от нова категория; възстановяване на правоспособност след като на водача са били отнети контролни точки; възстановяване на правоспособност поради отказ на категория.

С поправките се създава правна възможност личните карти на българските граждани да съдържат удостоверения за електронна идентичност. По този начин личните карти могат да бъдат използвани като носител на електронен идентификатор по смисъла на Закона за електронна идентификация. Регламентирана е и опцията за запис на удостоверения за електронна идентичност в документите тип „паспорт“, както и в разрешенията за пребиваване, които се издават на пребиваващи у нас чужденци. Предвидена е и възможността при определени условия да бъдат издавани паспорти със срок на валидност до 10 години, както и временна карта за самоличност на лица, на които е постановена присъда, която не е влязла в сила.

Със законопроекта се урежда и хипотезата за издаване на нов документ за самоличност, когато заявителят не може да предостави документ за самоличност или заместващ го такъв поради загубване, кражба или унищожаване. В тези случаи се предвижда удостоверяването на личността да става с представянето на удостоверителен документ за раждане, посочва се в съобщението на правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 04.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още