IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преустановява се практиката по ревалидиране на лични документи, обявени за невалидни

Парламентът прие окончателно промените в Закона за българските лични документи

19:21 | 18.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Преустановява се практиката по ревалидиране на обявени за невалидни български лични документи, които преди това са били декларирани като загубени или откраднати. Това реши парламентът с приемането на второ четене на промени в Закона за българските лични документи.

Обявени за невалидни лична карта и паспорт, не могат да бъдат обявени за валидни, записаха депутатите. По този начин ще се постигне съответствие на информацията за документите, налична в информационната система на МВР, на Интерпол и на Шенгенската информационна система, се посочва в мотивите за измененията, предава БТА. 

Прецизират се и основанията за обявяване за невалидни на лични карти и паспорти на българските граждани.

Предвижда се възможност за обявяване за невалидни на документи за самоличност - лична карта, паспорт и заместващ го документ, когато предходният документ от същия вид не е върнат от лицето, а новият документ за самоличност се получава чрез упълномощено лице (при подаване на заявление за издаване на български личен документ в дипломатическите или консулските служби извън страната); когато по служебен път е получена информация за използвани подправени лични документи (фалшива самоличност); както и по изрично искане на лицето, когато то има съмнение, че с данните му е злоупотребено (чужда самоличност).

Не бяха приети предложенията на "Обединени патриоти" хората от българските общности зад граница да могат да кандидатстват и да получават лична карта "българин", с която да могат да живеят и работят само на територията на България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още