IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бившият чешки премиер е оправдан по дело за измама преди президентските избори  

Милиардерът Андрей Бабиш е фаворит да премине на балотажа на вота в края на седмицата

11:47 | 09.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Чешки съд оправда бившия премиер Андрей Бабиш в понеделник по обвинения в измама, подобрявайки изгледите на милиардера на президентските избори тази седмица, на които той е сред фаворитите, предаде Bloomberg.

Прокуратурата поиска условна присъда и глоба за Бабиш, като го обвини в незаконно присвояване на 2 млн. евро от европейски фондове за изграждане на развлекателен и конферентен център близо до столицата Прага.

В понеделник съдът в Прага освободи Бабиш от обвиненията, че компания, принадлежаща към неговата бизнес империя, е използвала незаконно 50 млн. крони (2,2 млн. долара) субсидии от ЕС преди около 15 години. Милиардерът в областта на химическата промишленост, селското стопанство и медиите, който не присъства на  произнасянето на решението, отдавна отрича да е извършил нарушение.

Случаят преследваше един от най-богатите чехи през значителна част от политическата му кариера и допринесе за свалянето му от власт през 2021 г. По време на мандата си като премиер Бабиш кръстоса шпаги и с Европейската комисия заради опасения за конфликт на интереси, свързани с неговите предприятия, които получават средства от блока. 

Съдът излезе с решение по-малко от седмица преди първия тур на президентския вот, в който Бабиш е фаворит за преминаване на балотаж. Той оглавява най-силната опозиционна партия с голяма преднина в проучванията на общественото мнение и неведнъж е наричал делото за измама „политическа атака, организирана от съперниците му“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 09.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още