IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бившият чешки премиер Андрей Бабиш се изправя в оспорвана битка за президентския пост

Много близките проценти между основните трима кандидати правят надпреварата изключително интересна и непредвидима

11:11 | 21.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

По-малко от месец преди изборите за президент на Чехия социологическите проучвания очертаха кои са водещите кандидати. Водач според тях в надпреварата за нов стопанин на Пражкия замък (резиденцията на чешкия президент), но с неголяма преднина, е милиардерът и бивш премиер Андрей Бабиш.

На 13 и 14 януари, в два последователни дни, в Чехия предстои да бъдат прoведен първият тур от изборите за нов държавен глава. По традиция изборите в Чехия се провеждат в два дни, а не в един, както е на повечето места по света.

Сегашният президент Милош Земан няма право да се кандидатира, тъй като по конституция има ограничение, забраняващо преизбирането на един и същ президент за повече от два последователни мандата.

Тези дни излезе ново проучване, което очертава по следния начин кръга на водещите претенденти, измежду които ще бъде излъчен наследникът му.

Според изследване на социологическия институт STEM да гласуват за Бабиш, който е лидер на центристката партия „Действие на недоволните граждани“ (АНО, което значи „Да“ на чешки), готовност изразяват 30,1 процента от избирателите, които ще отидат до урните, съобщиха агенциите, като се позоваха на чешката национална новинарска агенция ЧТК. Но това не прави крайната му победа сигурна, защото за да спечели още на първи тур, по конституция ще му е необходимо да си осигури подкрепата на над 50 на сто от гласувалите.

Втора по резултат в надпреварата, ако изборите бяха днес, би била Дануше Нерудова, която е бивш ректор на Селскостопанската академия. За нея гласа си възнамеряват да дадат 26,5 процента от гласоподавателите. Трети по резултат е бившият заместник-председател на Военния комитет на НАТО генерал Петър Павел, който печели симпатиите на 23 на сто от гражданите, желаещи да участват в изборите. По този начин на втория тур, който ще бъде отново в два дена на 27 и 28 януари, засега отиват Бабиш и Нерудова.

Социологическото изследване на STEM е направено между 29 ноември и 9 декември сред 2605 души от различни социални и възрастови групи, отбелязва ЧТК.

Тези данни горе-долу съвпадат и с проучването Poll of Polls (усреднен анализ на изданието Politico на данните от различни изследвания), което дава 28 на сто на Бабиш, 26 на сто на Нерудова и 24 на сто на Павел. Вместването на тези трима основни кандидати в толкова близки проценти означава, че надпреварата ще бъде оспорвана, но все пак прави впечатление, че изследванията сочат като водач в предизборната кампания бившия премиер.

Според някои анализатори на възможния втори тур по-неудобен съперник за Бабиш би бил ген. Павел, отколкото Нерудова.

„Павел изглежда по-харизматичен от Андрей Бабиш, който лесно губи самообладание и е склонен да се държи агресивно“, каза пред чешкото радио политологът Петър Юст. „На обратния полюс е генералът, който изглежда спокоен, какъвто трябва да бъде държавникът.“

Това показват и изследванията: според това на STEM при балотаж Павел би спечелил срещу Бабиш с 53 срещу 47 процента, а според Politico дори с 60 срещу 40 процента.

Бизнесменът милиардер Бабиш беше премиер на Чехия от 2017 до 2021 година. В момента срещу него се води дело по обвинения в подпомагане и съучастие в измами, свързани с евросубсидии, припомня ДПА. Противниците му отправят към него като обвинение и това, че е бил член на Чехословашката комунистическа партия, а някои твърдят и че е бил агент на комунистическите специални служби.

Някои анализатори смятат, че друго предимство на Павел пред Бабиш е това, че генералът се стреми да бъде обединителна фигура.

„Според мен Павел е единственият кандидат в тази кампания, който се стреми да обединява, а не да разделя“, каза пред „Дойче веле“ политологът Станислав Балик.

Павел е бивш началник на генералния щаб на чешката армия (2012 – 2015) и бивш зам.-председател на Военния комитет на НАТО (2015 – 2018). В последните години той се обявяваше категорично против сегашния президент Земан и водената от него до инвазията в Украйна проруска политика – позиция, която след това Земан смени. Но и генералът подобно на Бабиш е обвиняван, че е бивш член на компартията и сътрудник на комунистическите тайни служби.

Именно с последното обстоятелство анализатори обясняват изненадващо силните позиции на Нерудова в проучванията, която засега се нарежда втора в надпреварата и което я прави претендент да обере либералния и прозападен вот.

„Станахме свидетели на много обвинения срещу Павел заради миналото му, затова много хора, които смятат да гласуват за него, не изключват възможността в крайна сметка да подкрепят Нерудова“, каза политологът Юст в интервюто си за чешкото радио.

Според проучването на STEM при балотаж срещу Бабиш тя би спечелила с 57 срещу 43 процента и с 56 срещу 44 на сто срещу Павел. Генералът обяви, че при балотаж Бабиш-Нерудова ще подкрепи Нерудова, тъй като смята бившия премиер „за по-голяма заплаха“, съобщи чешкият телевизионен канал „Си Ен Ен Нюз Прима“.

От друга страна, преди дни сегашният президент Земан обяви в интервю пред в. "Право", че на изборите ще гласува за Бабиш. Той заяви, че 68-годишният бивш премиер е единственият кандидат с политически опит, а политиката все пак по думите му е занаят като всеки друг. "Не бихте искали да бъдете оперирани от хирург, който не е учил медицина", заяви чешкият президент.

Много близките проценти между тези трима кандидати правят надпреварата изключително интересна и непредвидима. Затова засега е много трудно да се каже със сигурност кой ще спечели при отсъствието на ясно изразен фаворит, но, от друга страна, със сигурност може да се каже, че това е сигнал за сериозна поляризация на чешкото общество.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 21.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още