IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десетки хиляди протестират в Прага срещу правителството на Петр Фиала

Демонстрантите призовават за държавна подкрепа на фона на поскъпващата енергия и увеличаващите се разходи за живот

14:15 | 04.09.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка: EPA/MARTIN DIVISEK
Снимка: EPA/MARTIN DIVISEK

Десетки хиляди чехи протестират по улиците в Прага, призовавайки правителството на страната за допълнителна държавна помощ на фона на растящите сметки за енергия. Това е най-мащабната проява на обществено недоволство в Чехия заради кризата с разходите за живот от три десетилетия насам, съобщава Bloomberg.

Около 70 000 души изпълниха Вацлавския площад в центъра на чешката столица в събота, според данни на полицията, като някои от тях носят плакати, заклеймяващи членството на страната в Европейския съюз (ЕС) и НАТО.

Инфлацията в Чехия, движена главно от скока при цените на жилищата и енергията, в момента е достигнала най-високото си ниво от 1993 г., като централната банка прогнозира, че тя ще се ускори до около 20% през следващите месеци.

Чешкото правителство заяви, че общият размер на държавната помощ възлиза на 177 млрд. крони (7,2 млрд. долара), или около 3% от брутния вътрешен продукт на страната. Пакетът от мерки включва увеличения на пенсиите и заплатите на държавните служители, както и 66 млрд. крони под формата на енергийни субсидии.

Представители на някои крайни политически групи, които настояват за излизане на страната от ЕС и НАТО, включително крайнодясната Свобода и пряка демокрация (СПД) и Комунистическата партия, е предвидено да говорят по време на протеста.

Междувременно онлайн петиция от организаторите на протеста призовава за осигуряване на евтини доставки на природен газ чрез пряк договор с Русия, военен неутралитет и по-голяма подкрепа за бизнеса. В нея се настоява за спиране на настаняването на украински бежанци на територията на Чехия.

Премиерът Петр Фиала, чийто кабинет е сред най-активните европейски поддръжници на украинската борба срещу руската агресия, заяви, че демонстрацията е организирана от проруски симпатизанти, повлияни от пропагандата на Кремъл, съобщава местният новинарски канал CTK.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: Vanya_75 Аа, явно на край месеца ще те видя на апашка в пасольство, тьi някой ат новите! Дерзай!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
Vanya_75
преди 1 година
До: Скъсана_Ушанка...Десетки хиляди ...... Да се чете ... Няколко милиона не искат "Русофобия" ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС Митя, пак обосрался с твоим глупасти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС ... Човек , хладно е вече , не спи отвит , започваш да бълнуваш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 4
Р?мператоръ
преди 1 година
В Германия хиляди хора протестираха за незабавното пускане на Северен поток 2. САМО в България някакви некъпани киpливци протестират срещу ПО-ЕВТИНАТА енергия, щото била руска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 14
zelka007
преди 1 година
Чешките иZZрожденци и стефаняневци в действие ... Същият рефрен като тукашните антивакъре-газаджии ... Що да купуваме скъп втечнен , като има ефффтин тръбен , нищо че при плащачите с рубли Унгария и Австрия е най-скъп , ама да си квuчим по форуми и митинги ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още