IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чехия ограничава разходите за жилище до 30% от доходите

Цената на енергията е сред основните двигатели на инфлацията в страната

11:15 | 19.08.22 г. 2
Чехия очаква, че спестяването на енергия и европейската солидарност ще ѝ позволят да премине успешно през зимния сезон. Milan Jaros/Bloomberg
Чехия очаква, че спестяването на енергия и европейската солидарност ще ѝ позволят да премине успешно през зимния сезон. Milan Jaros/Bloomberg

Чешкото правителство ще предоставя държавна помощ, за да гарантира, че хората няма да харчат повече от 30% от доходите си за жилище, включително за енергия, на фона на растящите цени на газа и тока, съобщи премиерът на страната Петър Фиала, цитиран от Ройтерс.

Разходите за жилища ще се прибавят към 66 млрд. крони (2,73 млрд. долара), които правителството цели да раздаде под формата на субсидии за цените на енергията през отоплителния сезон 2022-2023 г., заяви Фиала. Правителството ще отмени също данъците за субсидиране на възобновяема енергия.

„Хората ще плащат максимум 30% от доходите си за жилище, включително разходи за вода и енергия“, каза Фиала на пресконференция. „Правителството е подготвено да покрие всички разходи за жилища над тавана от 30% от доходите чрез жилищни субсидии“, допълни той.

Таванът на разходите за жилище, включително за енергия, ще бъде 35% в столицата Прага, уточни Фиала.

Енергията е сред основните двигатели на инфлацията в Чехия, която достигна 30-годишен връх от 17,5% на годишна база през юли.

Фиала не уточни какъв ще бъде очакваният размер на помощта, за да се задържат разходите под определения таван.

Правителството планираше фискален дефицит от 4,5% от брутния вътрешен продукт, преди да увеличи дупката в централния бюджет с 2 млрд. евро, или около 0,7% от БВП, миналия месец.

Правителството обмисля да въведе данък върху печалбите на енергийните компании и на банките, който може да донесе милиарди евро идната година, за да компенсира допълнителните разходи за социални плащания.

Чешките домакинства започват да усещат удара от растящите цени на газа и тока, като договорите с фиксирани условия постепенно започват да се изчерпват.

Страната е почти 100% зависима от руския газ и правителството е осигурило около една трета от търсенето чрез терминал за втечнен природен газ в Нидерландия.

Местните газохранилища също са пълни на над 80%, но Чехия все пак ще изпита недостиг, ако руският газ бъде спрян напълно.

Правителството съобщи, че спестяванията и европейската солидарност трябва да позволят на страната да премине успешно през зимния сезон.

Спестяванията при краен сценарий може да включват, освен намаляване на доставките за индустрията, понижаване на температурите за отопление на обществени сгради и на отопляваните от разстояние апартаменти до 18 градуса по Целзий, сочи указ, представен този месец от министерството на индустрията и търговията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
redcreten
преди 1 година
До: ИмпeраторътКъдето ти харчиш печалбите от Газпром акциите хахахаха :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Импeраторът
преди 1 година
Киро, Асене, къде сте? Отидохте ли някъде на топло да харчите кеша или ще източните още малко и зимата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още