IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все още не е ясно ще продължи ли Чехия да получава руски петрол по "Дружба"

Руската "Транснефт" не можа да плати транзитните такси по петролопровода заради санкциите

22:42 | 11.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Все още няма яснота дали Чехия ще плати транзитните такси, за да поднови доставките на петрол по "Дружба". Според оператора на чешката част от петролопровода до два дни доставките ще бъдат подновени, след като Unipetrol, която е част от полската група PKN Orlen, плати таксите, пише Ройтерс.

Доставките по южното направление на "Дружба" (през Украйна до Унгария, Чехия и Словакия) бяха преустановени на 4 август. За това стана ясно едва в началото на седмицата, когато руската компания "Транснефт" съобщи, че не доставя петрол за трите държави, защото не може да плати транзитните такси. Западните санкции бяха изтъкнати като причина за този проблем.

Унгарската MOL почти веднага заяви, че започва преговори с руската и украинската страна за намиране на изход. Ден по-късно стана ясно, че трите страни са се разбрали Унгария да поеме транзитните такси и доставките да бъдат възстановени. Словашката Slovnaft, която е част от структурата на MOL предприе същата стъпка и така Унгария и Словакия чакат възобновяване на потока.

Чешкият министър на индустрията Йозеф Сикела обаче написа в Twitter, че на този етап страната има достатъчно резерви от петрол и работата на рафинериите няма да бъде спряна. Междувременно с полската страна се търсят варианти за решение на проблема, се казва още в поста на Сикела в социалната медиа.

Според него в следващите месеци може да бъде използван и свободният капацитет през Трансалпийския петролопровод (TAL).

В края на май държавите от ЕС се разбраха за забрана за внос на руски петрол, която ще влезе в сила в края на годината. За България, Хърватия, Чехия, Словакия и Унгария обаче беше предвидено изключение от правилата - за Чехия, Унгария и Словакия заради липсата на други опции за доставка освен "Дружба", а за България - заради технологичното време, което изисква преминаването на алтернативен петрол за рафинерията в Бургас.

Полша и Германия теоретично също могат да се възползват от изключението - те получават петрол по северното направление на "Дружба" - през територията на Беларус. Но и двете страни бяха категорични, че ще се откажат от покупката на руски петрол в края на годината, защото имат възможности за алтернативи. В момента доставките за тях не са преустановени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още