IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия забрани новинарския сайт Meduza, определяйки го като „нежелателен“

Базираната в Латвия медия "представлява заплаха за основите на конституционната система и сигурността на Руската федерация", изтъква руската прокуратура

22:15 | 26.01.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Изглед към Спаската кула в Кремъл, Москва. Снимка: Bloomberg L.P.
Изглед към Спаската кула в Кремъл, Москва. Снимка: Bloomberg L.P.

Руските власти определиха независимата информационна медия Meduza като "нежелателна организация", като на практика забраниха работата на сайта в Русия, както и сътрудничеството между сайта и руските граждани и неговите журналисти, съобщава Ройтерс.

Определянето е поредното в дългогодишна кампания на Кремъл за ограничаване на независимите медии и блокирането на достъпа на тяхната информация за гражданите чрез репресии, които ескалираха, след като Русия нахлу в Украйна преди близо година.

В изявление руският генерален прокурор каза, че базираната в Латвия медия "представлява заплаха за основите на конституционната система и сигурността на Руската федерация".

Meduza, един от най-четените независими новинарски сайтове в Русия, заяви, че ще продължи да работи въпреки обозначението. По-рано медията публикува новина на сайта си, включително подробности за това какво може да означава етикетът.

 „На нежелателни организации е забранено да работят на руска територия под заплаха от наказателно преследване“, става ясно от статията. „Всеки, който „участва или сътрудничи“ на такива групи, може да бъде преследван за углавно престъпление – особено сериозно ограничение за журналистите, които трябва да говорят с източници, за да изготвят новините“.

Преследваните заради сътрудничество с нежелателна организация могат да бъдат изправени пред тежки глоби или дори няколко години затвор.

Повече от 50 организации са в списъка с „нежелателни“ юридически лица, включително руските разследващи новинарски издания iStories и Proekt, както и базираната в Нидерландия Bellingcat.

Основателят на руската частна военна група „Вагнер“ Евгений Пригожин призова Meduza да бъде включена в списъка през юли миналата година.

Според него статии, в които се твърди, че източници в Кремъл искат да отстранят Путин от власт и че се планира второ нападение срещу украинската столица Киев, нарушават строгите руски закони за цензура.

Малко след нахлуването в Украйна руският парламент прие закон, предвиждащ затвор до пет години за „дискредитиране“ на въоръжените сили и до 15 години за разпространение на „съзнателно невярна информация“ за тях.

Друг независим новинарски сайт, MediaZona, съобщи в четвъртък, че неговият издател Пьотр Верзилов е бил обвинен в разпространение на "фалшиви новини" за армията, мотивирани от политическа омраза.

При приемането на законите миналия март руските власти бързо блокираха достъпа до десетки уебсайтове, включително до Meduza, което накара десетки руски и международни медии да напуснат страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:21 | 27.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Р?мператоръ
преди 1 година
Това е пропаганден фейк-сайт - в неговите публикации надали има и 10% истина. Що врещите - нима ЕС още от първия ден не забрани руските медии?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
evlogi
преди 1 година
Ако трябваше да забраняват факторите,които представляват заплаха за конституционната система и сигурността на РФ, първо трябваше да забранят Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още