IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В около 1/3 от изборните региони ще има промяна на мандатите

Броят на мандатите ще бъде разгледан на фона на новите данни от преброяването

17:22 | 29.01.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

В Централната избирателна комисия (ЦИК) очакват промяна на мандатите в около 1/3 от избирателните региони, коментира председателят на комисията Камелия Нейкова пред БНР. Тя посочи, че за да бъде взето решение за броя на мандатите първо трябва да бъде публикуван указът на президента Румен Радев за насрочване на изборите, както и решението му за определяне на наименованията и границите на избирателните райони.

При определяне на мандатите от ЦИК ще се съобразят с няколко обстоятелства. "Едното е разпоредбата на Изборния кодекс, която остана непроменена - според нея не може в един изборен район да има по-малко от четири мандата", допълни още Нейкова.

Другото обстоятелство са данните на Националния статистически институт (НСИ) след последното преброяване на населението, на чиято база ще бъде определен и броят на мандатите за всеки многомандатен избирателен район.

"Очаквам, че през следващата седмица ще имаме решение за това", допълни още тя.

Нейкова коментира, че когато изборите са редовни - веднъж на четири години, тогава може да има по-стройна организация и по-дългосрочно планиране на разяснителната кампания и на обучението на членовете на секционните избирателни комисии.

"В навечерието на избори често се оказваме с промяна в изборното законодателство и трябва в спешен порядък Централната избирателна комисия да организира тези дейности", каза председателят на ЦИК пред БНР.

Камелия Нейкова призова за спокойствие - хартия ще има, изборите ще бъдат проведени, каза тя по повод коментарите, че няма да бъде доставена хартията, необходима за машинния вот и дали въобще ще има възможност за машинен вот.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 29.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
danchomentata
преди 1 година
Не е важно хартия или машина важен е анлгоРитъма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
danchomentata
преди 1 година
Проф. Михаил Константинов - член на ЦИК: "Цената на един мандат пропорционален ще бъде между 16 и 18 хиляди гласа. Тоест всеки 16 хиляди гласа от чужбина носят по един мандат на партията. Обаче тези гласове не участват при разпределение на районите, те не отиват никъде определено, но те имат като че ли най-голям ефект там, където партията има най-голям брой гласове. Така действа алгоритъмът."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още