IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какъв е проблемът с новия капитализъм на японския премиер Фумио Кишида?

Масовите съкращения на технологични работници в САЩ предизвикаха преосмисляне на японската корпоративна култура

19:15 | 02.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Японският премиер Фумио Кишида. Снимка: Bloomberg L.P.
Японският премиер Фумио Кишида. Снимка: Bloomberg L.P.

Когато нещата в Nintendo бяха зле през 2013 г., нейният покоен, забележителен президент Сатору Ивата обясни на акционерите защо две поредни години оперативни загуби не са причина за уволнение на когото и да било, пише бизнес редакторът за Азия на Financial Times Лио Люис.

„Искрено се съмнявам, че служители, които се страхуват, че могат да бъдат съкратени, ще успеят да разработят софтуер, който би могъл да впечатлява хората по целия свят“, каза Ивата, отхвърляйки подкопаващия работния морал натиск от страна на инвеститорите да намали персонала и да застраши блясъка на игри като Марио и Зелда в името на краткосрочните финансови резултати.

Десетилетие по-късно корпоративна Япония остава оформена от този сблъсък: инстинктивното отхвърляне отгоре-надолу на пълната акционерна доминация срещу предимно вносната вяра, че това е едновременно единствената гаранция за прогрес и единственият начин да се осигури бъдещето на едно застаряващо, свиващо се общество.

Ивата, доста неочаквано, сега е възкресен от социалните медии - неговите напътствия за това как да се управлява щастлив софтуерен кораб в бурни морета бяха повторени от разплаканите нови безработни жители на Силициевата долина. Но беше ли той прав?

За тези, които смятат съкращенията за необходими, мащабните уволнения в Google, Microsoft, Amazon, Salesforce и други гиганти от технологичния сектор по принцип трябва да бъдат урок за Япония и подобните й за това как „истинският“ корпоративен капитализъм еволюира. Вместо това, дори в САЩ, това отново предизвика въпроси доколко желан и полезен е бруталният фокус върху акционерите.

В такъв случай на теория това може да е златна възможност за премиера Фумио Кишида да лансира по-силно и по-глобално своя наратив за „новия капитализъм“ – страхотно звучаща икономическа „гаубица“, която той представи през 2021 г., но която досега не е направила нищо повече от развяването на флаг.

Имаше шанс един добре формулиран план за „нов капитализъм“ да бъде подаръкът на Япония за света точно в момента, в който старият капитализъм изглеждаше твърде кръвожаден. Такъв план можеше, с малко сериозно обмисляне, да осигури рамка за смекчаване на натиска за акционерно господство в полза на онзи вид по-широк капитализъм на заинтересованите страни, с който Япония така или иначе се чувстваше по-удобно.

Японските компании, въпреки натиска от по-гласовитите инвеститори да им покажат парите, до голяма степен се придържаха към линията си, че служителите трябва да имат еднаква тежест с акционерите сред приоритетите на изпълнителните директори. Много от това представлява баналната мантра за закостенялото управление, но голяма част е автентична.

Кишида изнесе значими речи за новия капитализъм – една миналата година в Лондон и една наскоро при откриването на парламента. Той също така създаде комисия от външни експерти за това как да се оформи политика около едновременните идеали за по-голямо равенство в богатството, по-силна национална икономическа сигурност и насърчаване на иновациите. Конкретните мерки, и дори правилната дефиниция на „новия капитализъм“, остават до голяма степен ефимерни, а хората от комисията споделят насаме, че подходът й е твърде разпилян.

Две причини вероятно ще попречат на новия капитализъм или дори на реабилитацията на философията на Ивата. Първата е, че Кишида изглежда е осъзнал, че идеята работи по-добре, колкото по-неясно е дефинирана. Той не е, твърдят близки до него, особено доктринарен и не е установил точно къде проблемите са недостатъци на капитализма и къде са просто такива на самосъхраняващата се мениджърска клика, неефективността и наследеното избягване на риска. Тясното дефиниране на новия капитализъм би ангажирало японския премиер с големи реформи, които той не изглежда желаещ да прокара след само 15 месеца на поста.

Втората причина е, че има нарастващо - много тихо - осъзнаване сред много японски изпълнителни директори, че масовите съкращения, които засягат технологичния сектор в САЩ, макар и неприятни сами по себе си, разкриват нещо силно желано относно ликвидността на трудовия пазар в САЩ, на който тези бивши служители на Google и Microsoft бяха захвърлени. Те ще намерят други работни места и различни сектори ще се възползват от талантите с широко приложение.

По-големите, листнати на борсата японски компании, заради отражението върху корпоративните иновации и други проблеми, никога не са насърчавали тази ликвидност: мнозина сега може да съжалят, че не са го правили. За да произведе нов капитализъм с обещание за много по-голяма жизненост, Кишида трябва, за съжаление, да признае необходимостта от ускоряване на една от най-отвратителните и дестабилизиращи характеристики на стария капитализъм.

Големият проблем с философията на Ивата е, че - както самият той каза - неговият постулат разчита на собственото му "искрено подозрение", а не на емпирични тестове, каквито в САЩ се провеждат от години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:48 | 02.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още