fallback

Володимир Зеленски в Лондон: Имаме свободата, дайте ни криле, за да я защитим

Очакванията са, че тази вечер украинският лидер ще бъде на среща с Шолц и Макрон в Париж

18:18 | 08.02.23 г. 7

"Във Великобритания кралят е пилот от военновъздушните сили. В Украйна всеки пилот от военновъздушните сили е крал [...] Ще си тръгна от парламента днес, като благодаря предварително за мощните британски изтребители", каза украинският президент Володимир Зеленски в свое обръщение към британския парламент.

"Имаме свобода, дайте ни криле, за да я защитим", обърна се още той към британските депутати и гости в сградата на парламента, цитирайки надпис върху шлема на един от най-добрите пилоти в украинските ВВС, който подари на председателя на британския парламент.

Украинският държавен глава е на едва втората си международна визита от началото на военната инвазия на Русия. Първо в края на 2022 г. той посети САЩ, а след това стана ясно, че Вашингтон ще даде на Украйна система за противовъздушна отбрана Patriot. След срещата си със Зеленски британският премиер Риши Сунак е възложил на министъра на отбрана Бен Уолъс да проучи възможността в дългосрочен план Великобритания да достави самолети за Украйна, съобщава Bloomberg. 

В първите съобщения за визитата от офиса на британския премиер съобщиха, че една от темите за дискусии между двамата лидери е обучението на украински пилоти. Ройтерс коментира, че Лондон се е съгласил да го предостави в следващите месеци.

Пред британските депутати Зеленски благодари за подкрепата за страната му с оръжия и муниции, за санкциите срещу Русия и поддържащите войната, за подслона за бягащите от войната и за създаването на международен трибунал за военни престъпления на руските военни, както и за механизъм за компенсация на щетите от войната.

"Светът се нуждае от лидерството на Великобритания и смелостта на Украйна", заяви още президентът в своето изявление и посочи, че светът помага на тези, които се борят смело и защититават свободата. "След нашата обща победа, всеки диктатор - малък или голям, ще знае какво ще му се случи, ако тръгва срещу световния ред", допълни още Зеленски.

За изненадващото посещение на Володимир Зеленски в британската столица се разбра само няколко часа преди той да кацне. В същото време в Брюксел европейски институции се обвиняват взаимно за изтекла информация за вероятното лично участие на украинския държавен глава на Европейския съвет, който ще започне на 9 февруари. Според европейски дипломати темата за изтребителите може да влезе в дневния ред на срещата на европейските лидери. До този момент още няма информация дали в крайна сметка украинският президент ще бъде в Брюксел утре.

Снимка: President.gov.ua

След приветствието си към парламента, Володимир Зеленски се срещна с британския крал Чарлз ІІІ в Бъкингамския дворец.

След Лондон Зеленски ще посети Париж, съобщава френската BMFTV. Тази вечер във френската столица той ще разговаря със своя колега Еманюел Макрон, а по информация на германския канал ntv към Париж пътува и германският канцлер Олаф Шолц. 

Ройтерс отбелязва, че в момента, в който Володимир Зеленски кацна в Лондон, в Киев е била обявена въздушна тревога. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:21 | 08.02.23 г.
fallback
Още от Политика виж още