IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ ще наложат 200-процентни мита върху вноса на руски алуминий

Анализатори се страхуват, че Русия може да отвърне на удара като ограничи износа на никел или паладий, които са важни за САЩ

18:30 | 24.02.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

САЩ ще наложат 200-процненти мита върху алуминия и неговите деривати, произведени в Русия, считано от 10 март, съобщи Белият дом в петък, когато обяви широкообхватни санкции, свързани с инвазията на Русия в Украйна.

Руският алуминий се произвежда от компанията „Русал“, която представлява около 6% от световните доставки. Обемите, които компанията доставя на САЩ, представляват 7% от приходите ѝ през първата половина на 2022 г., съобщава Ройтерс.

„Русал“ отказа да коментира новината.

Руският алуминий представлява само малка част от доставките за САЩ. Вносът на необработен алуминий и сплави от Русия в САЩ възлиза на 191 809 тона, или приблизително 4,4% от общо над 4,4 милиона тона алуминий за миналата година, в сравнение с 8,9% през 2018 г. и 14,6% през 2017 г., става ясно от данни на Trade Data Monitor.

Въпреки това анализаторите заявиха по-рано този месец, че ако Русия реши да отвърне на предвидените 200% мита върху алуминия, това може потенциално да ограничи износа на никел или паладий, които са важни за САЩ.

Никелът е от съществено значение за космическата индустрия и батериите за електрически превозни средства. Междувременно паладият е ключов компонент за катализатори в конвенционалните автомобили.

По-рано в петък стана ясно, че САЩ планират да отпуснат енергийна помощ в размер на 250 млн. долара за Украйна и в размер на 300 млн. долара за Молдова. Това е записано в проект на решение на Агенцията за международно развитие (USAID), до който има достъп агенцията.

Средствата за Молдова ще помогнат за намаляване на енергийната зависимост на страната, се казва в документа. Кишинев ще получи 80 млн. долара за бюджетни субсидии в подкрепа срещу високата цена на електроенергията, 135 млн. долара за проекти за производство на електроенергия и 85 млн. долара за осигуряване на алтернативни енергийни доставки.

Средствата за Украйна са насочени за възстановяване на разрушената от руските ракетни удари енергийна инфраструктура.

Помощта идва от пакета за Украйна на стойност 45 млрд. долара, одобрен от американския Конгрес в края на миналата година. Според бюджетната процедура институцията има срок от 15 дни след заявлението, за да прегледа планираните разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 24.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
До: valentino29... така е , голям е , еритрея е един огромен пазар на алуминии , правят едни от най-добрите самальоти . мозамбик също е такъв пазар , щели да изнасят електромобили за рассийката ... :))) ... не се ли усещате колко са продънени тези измислени опорки ?! ... шест масквича са се продали декември месец в кoчината ... едните са огромен пазар , другите са велики производители ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
valentino29
преди 1 година
До: khao Светът е много по- голям от Сащ,пазар ще се намери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: valentino29 и за няколко стотин руснака, които ще останат без работа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
valentino29
преди 1 година
Много добра новина за амераканските потребители,ще бъдат независими от Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още