IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС отново не успя да се договори за нови санкции срещу Русия, преговорите продължават утре

Полша е блокирала пакета от санкции заради предложените изключения от забраната за внос в ЕС на руски синтетичен каучук

21:14 | 23.02.23 г. 1
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Страните членки на ЕС не успяха да се договорят за нов пакет от санкции срещу Русия, които планираха да въведат във връзка с първата годишнина от руското нашествие в Украйна, съобщиха за Ройтерс дипломатически източници.

27-те страни членки трябваше да постигнат единодушно съгласие за въвеждане на санкции. Източниците съобщиха, че Полша е блокирала пакета от санкции заради предложените изключения от забраната за внос в ЕС на руски синтетичен каучук.

Полски дипломати заявиха, че изключенията са толкова големи, че ще направят санкциите неефективни. Според други източници изключенията са били предложени, за да бъде угодено на Италия, подкрепена от Германия.

Представителите на страните членки трябва да се срещнат отново в 9 ч. по Гринуич утре в опит да постигнат споразумение, съобщиха източниците.

ЕС отбелязва, че десетият му пакет от санкции, откакто Русия нападна съседната си страни, цели да затрудни финансирането на войната и да лиши Москва от части, необходими за производството на оръжия за войната.

Новият пакет включва ограничения за търговията на стойност около 10 млрд. евро, насочен е към още руски банки и пропагандисти, както ги определя Западът, и включва в черен списък хора, свързани с производството на дронове от Иран, използвани от Русия срещу Украйна.

Според някои източници Варшава все още очаква да даде одобрението си в петък, тъй като обявяването на нов санкционен пакет на годишнината е по-важно от споровете по части от съдържанието му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:27 | 23.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
andy
преди 1 година
Евроумните вacaлни другари ще си налагат сaнкции докaто се зaличат нaпълно. Докaто другите правят бизнес и се възползват от намаленията. Не е лесно да си мариоnetкa!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още