IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Провалиха ли се западните санкции срещу Русия?  

Въпреки че държавите по света бързо наложиха икономически санкции на Русия след пълномащабната ѝ инвазия в Украйна, резултатите са разнопосочни. 

08:14 | 17.02.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Цистерни с гориво са паркирани на паркинга на Московската петролна рафинерия на АО "Газпром нефт" MNPZ в Москва, Снимка: PA/MAXIM SHIPENKOV
Цистерни с гориво са паркирани на паркинга на Московската петролна рафинерия на АО "Газпром нефт" MNPZ в Москва, Снимка: PA/MAXIM SHIPENKOV

Ударът на западните санкции след нахлуването на Русия в Украйна беше недвусмислен. 

САЩ и демократичните им съюзници наложиха безпрецедентни икономически мерки на режима на Владимир Путин, което беше още по-впечатляващо, като се има предвид, че седмици по-рано западните съюзници се бяха скарали за новия газопровод „Северен поток 2", който да осигури на Германия евтина енергия. Сега Русия е най-санкционираната страна в света, като срещу нея са насочени повече от 5500 мерки, пише в свой анализ Криста Викснинс, програмен служител в Програмата за трансатлантическа отбрана и сигурност в Центъра за анализ на европейската политика (CEPA).

С придвижването на руската бронетехника през украинските общини северно от Киев и с появата на съобщения за мащабни военни престъпления чувството на отвращение нарасна, а изтеглянето на западните компании от Русия се превърна в масов тренд. Това беше важен момент - много западни компании бяха открили магазини в пепелищата на Съветския съюз през 90-те години на миналия век. Изтеглянето беше сигурен знак, че бизнесът и правителството вървят ръка за ръка. 

Или поне така изглеждаше. Почти година по-късно някои западни предприятия не само продължават да работят на територията на Русия, но и подпомагат военните усилия. Например австрийската Raiffeisen Bank International и италианската UniCredit, които твърдят, че обмислят изтегляне, докато извличат значителни печалби в Русия. Според разследване на Ройтерс от 13 февруари те също така по държавна заповед предлагат кредитни ваканции за изплащане на заеми на руски военнослужещи, които се сражават в Украйна. Европейската централна банка, украинският ѝ партньор и много инвеститори са недоволни, но няма признаци, че някой от тях ще напусне страната. Банката не е „щанд за колбаси", обясни главният изпълнителен директор на Raiffeisen Йохан Щробл.  

Актуализираното изследване на Yale School of Management, златният стандарт за ангажираността на западните компании на руския пазар, беше публикувано на 12 февруари и показа много смесена картина. То далеч не беше окуражаващо. 

Raiffeisen и UniCredit са две от 210-те фирми, които според оценката на Йейл „се окопават" и „просто продължават да работят както обикновено в Русия". Въпреки че много от компаниите в тази категория са китайски, в нея са включени и множество френски, германски и турски структури. Като цяло се оценява, че близо 1200 фирми са се оттеглили или са намалили дейността си, а 374 продължават да работят. 

Последна актуализация: 07:07 | 17.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Външни коментари виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 2
Р?мператоръ
преди 1 година
Ами като гледаме макроикономическите показатели, очевидно НЕ работят !!!! Няма как държави с фиктивни икономики, да повалят държава с реална икономика, която има на всичко отгоре съюзници със също такива реални икономики. Иначе на руснаците снарядите и ракетите им свършват още от април насам... чакайте. Западът плаши с доставки на танкове, ама не може да сформира два танкови батальона...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 4
wart
преди 1 година
Само предателите лицемери веднага напуснаха Русия за да се харесат на изкуфелият престъпник---- терорист Байдън. Особено като Рено да напусне такъв огромен 150 милионен пазар не е нормална това само ***....т може да го направи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: andy Всички как гаварят как тебя, са сдъвкани и изплюти от живот лузери, кои търсят виновник за собствен провал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 15
andy
преди 1 година
"САЩ и демократичните им съюзници" Това само (ваку)умни могат да го вземат за истина! ;-) Всичката тази папла4 са най-големите и нагли модерни торорicти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 14
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Дали санкции работают? - в бюджет на РФ за януари няколко трилиона рубли дефицит. Февруари още повече. Ето достатъчно ли ви как отговор?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 5
vasp
преди 1 година
Какви глупости и общи приказки се публикуват тук ... Хубаво е да получаваш заплата за пасквили като този ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още