IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган спечели подкрепата на парламента за ключово предизборно обещание

Турските депутати са ратифицирали законопроекта, който дава възможност за ранно пенсиониране на повече от 2,2 млн. души

13:12 | 01.03.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Партията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган спечели одобрението на парламента за ключово предизборно обещание, което дава възможност за ранно пенсиониране на повече от 2,2 млн. души в страната, съобщи Bloomberg, като се позова на държавната Анадолска агенция. 

Турският парламент е ратифицирал правителствения законопроект за това късно във вторник.

Правителството оцени разходите за този план на около 250 млрд. лири (13,4 млрд. долара) през първата година, съобщи пред Bloomberg през декември високопоставен държавен служител, пожелал анонимност.

В страната има 13,9 млн. пенсионери. Съгласно новите правила ще могат да се пенсионират още 2,25 млн. души.

В рамките на подготовката за президентските и парламентарните избори, насрочени за май, Ердоган увеличава публичните разходи, включително за повишаване на минималната заплата с над 50% и предоставяне на евтини заеми, обезпечени от правителството.

В реч пред депутати от управляващата Партия на справедливостта и развитието в парламента Ердоган посочи в сряда, че изборите ще се проведат на 14 май, придържайки се към планираната дата. Така след опустошителното земетресение миналия месец, което уби над 45 хил. души в Турция, ще са минали малко повече от три месеца.

Имаше противоречиви сигнали за датата на изборите след земетресението, като някои предполагаха, че те могат да бъдат отложени за по-късно през годината или да се проведат според първоначалния график на 18 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 01.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още