IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция премахва минималната възраст за пенсиониране

През миналата седмица правителството на Ердоган вече увеличи значително минималната работна заплата

09:35 | 29.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: ЕРА
Снимка: ЕРА

Турция премахна минималната пенсионна възраст, което позволи на повече от два милиона граждани да се пенсионират незабавно. Президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви този ход в сряда, по-малко от шест месеца преди дългоочакваните избори, предава Ройтерс. 

Първоначално не беше ясно какви допълнителни разходи ще понесе държавата от решението. Досега минималната възраст в Турция беше 60 години за мъжете и 58 години за жените. Организациите на работниците отдавна се противопоставят на минималната възраст и настояват единственото условие да бъде минимален брой работни дни. Това изискване остава в сила.

Решението е в унисон с други реформи преди парламентарните и президентските избори през юни. През миналата седмица управляващата партия на Ердоган повиши значително минималната работна заплата. От следващата година тя ще нарасне на 8500 лири (около 429 евро) на месец.

Според тогавашните данни на правителството това е увеличение с 50% в сравнение с юли и с 94% в сравнение с януари 2022 г. Турция е изправена пред висока инфлация, слабост на националната валута - лирата, и спад на жизнения стандарт. Правителството на Ердоган и централната банка реагираха на кризата с отчасти неортодоксални фискални и икономически политики, особено по отношение на лихвените проценти.

В момента в Турция има 13,9 млн. пенсионери. По думите на Ердоган сега, съгласно новите правила, ще могат да се пенсионират още 2,25 млн. души.

В Турция живеят почти 85 млн. души, приблизително толкова, колкото например и в Германия. От години и германските бизнес асоциации настояват за премахване на ранното пенсиониране на 63 години. Канцлерът Олаф Шолц също наскоро заяви, че иска повече хора да се пенсионират на 67 години, а не по-рано. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 29.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още