IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция спази обещанието си за край на цикъла на разхлабване

Централната банка прогнозира значително забавяне на инфлацията в страната до края на тази година

14:40 | 22.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Турската централна банка остави лихвата си на ниво от 9% в четвъртък, изпълнявайки ангажимента си от миналия месец за край на цикъла на агресивно парично разхлабване, пише Ройтерс.

Комисията по парична политика към банката отново повтори вижданията си, че инфлацията от близо 85% ще отстъпи място на дезинфлационни процеси. „Като се вземат предвид нарастващите рискове около световното търсене, Комисията прецени, че сегашният лихвен размер е подходящ“, става ясно от изявление на сайта на ведомството.

Регулаторът обаче не даде сигнали за това колко дълго смята да поддържа този размер на лихвата. Финансовите условия продължават да подкрепят „устойчивостта от структурните ръстове в предлагането и инвестиционния капацитет“.

Всички икономисти, анкетирани от медията, прогнозираха този ход. В рамките на четири месеца финансовата институция предприе цикъл на разхлабване в общ размер от 500 базисни пункта (б.п.), като посочи за причина икономическото забавяне, дори централните банки по света да вървят стремглаво в обратната посока на затягане.

Междувременно инфлацията в Турция показа първите признаци на забавяне от над година и половина през ноември, когато бе на ниво от 84,4%, след като през октомври тя бе 85,5%.

Потребителските цени в Турция започнаха да се покачват през есента на 2021 г., подсилени от нетрадиционните виждания на президента Реджеп Тайип Ердоган, според когото ниските лихви може да стимулират растежа и инвестициите.

„Инвеститорите трябва да спрат да се оплакват, като казват, че „лихвата е висока“. Ето, сега е 9%“, каза Ердоган в сряда, като добави, че този размер ще допринесе за заетостта, износа и излишъка по текущата сметка, но и ще забави инфлацията.

Прогнозите на централната банка са инфлацията да спадне до 65,2% до края на 2022 г., благодарение основно на базисните ефекти през декември, спрямо медианните прогнози за 69% в най-скорошното проучване на медията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 22.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още