IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съперникът на Ердоган на президентските избори може и да не успее да управлява страната

Заради присъдата му Екрем Имамоглу, дори да бъде номиниран и да спечели, няма да може да изпълни мандата си, коментира ръководителят на висшия избирателен орган на Турция

18:24 | 17.12.22 г.
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Съперникът на турския президент Реджеп Тайип Ердоган може да не успее да управлява страната, дори ако спечели президентската надпревара, коментира ръководителят на висшия избирателен орган на Турция.

Висшият избирателен съвет на Турция е най-висшият орган за изборите в страната. Забележката на неговия председател може да застраши шансовете на кмета на Истанбул Екрем Имамоглу да бъде номиниран от опозиционните лидери в страната да се кандидатира на изборите през юни след присъдата му за обида на длъжностни лица, пише Bloomberg.

Ако на Имамоглу бъде наложена политическа забрана, след като е официално номиниран, тогава „той може да се кандидатира на избори, но не може да получи мандата си като президент, дори и да спечели“, казва Мухарем Аккая, ръководител на Висшия избирателен съвет на Турция, в интервю за Haberturk.

„Това ще изисква повторение на президентските избори в рамките на 45 дни, дори ако има един единствен кандидат“, допълва Аккая. Ако остане само един кандидат за президент, който да се състезава на изборите, гласуването ще бъде подобно на референдум и номинираният пак ще трябва да спечели повече от 50% от гласовете, посочва още той.

Съд в Истанбул осъди кмета на града на две години и седем месеца затвор в сряда. Ако присъдата бъде потвърдена от апелативните съдилища, това ще доведе до политическа забрана за Имамоглу, член на основната опозиционна партия в Турция CHP.

Имамоглу победи два пъти партията на Ердоган на местните избори през 2019 г., което му даде широка популярност сред избирателите.

Коментарите на Аккая предлагат яснота за това как решението на съда може да повлияе на способността на Имамоглу да се кандидатира на избори и потенциалните сценарии, които да бъдат разгледани в случай на неговата кандидатура.

„Съдиите са независими и съдебният процес все още продължава“, коментира и Ердоган в събота. Той допълни, че няма „нищо общо“ с присъдата.

Група от шестима лидери на опозиционни партии, т.нар. „маса на шестимата“, „се опитва да използва този случай като инструмент за своите вътрешни политически конфликти и ние не планираме да участваме в такива конфликти“, казва още Ердоган.

Кемал Кълъчдароглу, лидер на основната опозиционна партия, се съпротивлява на посочването на Имамоглу като кандидат въпреки нарастващия натиск върху него да се оттегли и да подкрепи по-популярен претендент, според служители на опозиционни партии, запознати с дискусиите.

Междувременно партията Iyi, вторият по големина член на опозиционния блок, вижда кмета като най-добрия си шанс Ердоган да бъде победен.

„Партньорите от „Масата на шестимата“ по-скоро трябва да обявят своя кандидат за президент, вместо да прекарват времето си в подобни дебати, „за да знаем срещу кого ще се състезаваме на изборите“, коментира Ердоган.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:24 | 17.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още