IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кметът на Истанбул и основен опонент на Ердоган беше осъден на затвор и забрана да участва в политиката

Екрем Имамоглу беше осъден заради обида на длъжностни лица в речта си след победата на изборите в Истанбул през 2019 г.

23:12 | 14.12.22 г.
Екрем Имамоглу говори на митинг пред сградата на общината след оповестяването на съдебното решение. Снимка: EPA/БГНЕС
Екрем Имамоглу говори на митинг пред сградата на общината след оповестяването на съдебното решение. Снимка: EPA/БГНЕС

Турски съд осъди кмета на Истанбул Екрем Имамоглу на затвор и наложи забрана за участие в политиката на представителя на опозицията, който е смятан за силен потенциален конкурент на президента Реджеп Ердоган на изборите догодина, предава Ройтерс.

Имамоглу беше осъден на две години и седем месеца затвор наред с наложената забрана, като присъдата и забраната трябва за бъдат потвърдени от апелативен съд. Причината за решението на съда е обида на длъжностни лица в реч, която Имамоглу произнесе, след като спечели кметските избори в Истанбул през 2019 г.

Членове на силите за борба с безредиците бяха разположени пред съда в азиатската част на града с население от 17 млн. души, въпреки че Имамоглу продължи да работи както обикновено и не се съобрази с решението на съда.

Пред сградата на общината от другата страна на Босфора, в европейската част на Истанбул, той заяви пред хиляди привърженици, че присъдата показва „дълбоко беззаконие“, което „доказа, че в днешна Турция няма никакво правосъдие“.

Избирателите ще реагират на президентските и парламентарните избори, които трябва да се проведат до юни догодина, допълни Имамоглу.

Изборите може да са най-голямото политическо предизвикателство за Ердоган, който се стреми да продължи управлението си за трето десетилетие на фона на срива на валутата и ширещата се инфлация, които тласкат все по-нагоре разходите за живот на турците. Снимка: EPA/БГНЕС Снимка: EPA/БГНЕС

Опозиционен съюз от шест партии все още не е избрал своя кандидат за президент, а Имамоглу беше смятан за възможен основен опонент на Ердоган.

Кемал Кълъчдароглу, председател на опозиционната Народнорепубликанска партия, заяви, че съкращава посещението си в Германия и се завръща в Турция в отговор на „тежкото нарушение на закона и на правосъдието“.

Държавният департамент на САЩ „е силно смутен и разочарован“ от присъдата, заяви заместник-говорителят Ведант Пател. „Тази несправедлива присъда не отговаря на спазването на човешките права, фундаментални свободи и върховенство на закона“, допълни той.

Докладчикът на Европейския парламент за Турция Начо Санчес Амор изрази удивление от „немислимата“ присъда.

„Правосъдието в Турция е в бедствено състояние, грубо използвано за политически цели. Много тъжен ден“, написа той в Twitter.

Имамоглу беше съден заради реч след изборите в Истанбул, когато заяви, че тези, които анулираха първоначалните резултати, осигурили му малка победа над кандидата на партията на Ердоган ПСР, са „глупаци“. Имамоглу заяви, че е казал това в отговор на вътрешния министър Сюлейман Сойлу, който използвал същия език срещу него.

След като първоначалните резултати бяха отменени, Имамоглу спечели повторните избори убедително и сложи край на 25-годишното управление на ПСР и ислямските ѝ предшественици.

Изходът от изборите догодина ще зависи от способността на Народнорепубликанската партия и другите партии в опозиция да се обединят около един кандидат, който да се изправи срещу Ердоган и ПСР. Партията на турския президент управлява страната от 2002 г.

Ердоган, който също беше кмет на Истанбул преди да установи доминацията си в турската политика, прекара малко време в затвора през 1999 г. за рецитиране на стихотворение, което според съда подтиквало към религиозна омраза.

Селахатин Демирташ, намиращият се в затвора бивш лидер на прокюрдската Демократична партия на народите, написа в Twitter, че Имамоглу трябва да бъде изпратен в същия затвор, където е държан Ердоган, за да може след това да тръгне по пътя му към президентския пост.

Присъдата и политическата забрана срещу Имамоглу трябва да бъдат потвърдени от апелативния съд, така че резултатът от съдебното дело може да не стане ясен до датата на изборите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:25 | 15.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още