IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвите по фирмените заеми в Турция паднаха под тези на депозитите за пръв път от 2019 г.

Аномалията е вследствие на агресивното парично разхлабване от Турската централна банка, което достигна 500 базисни пункта тази година

16:52 | 21.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на повечето фирмени заеми в Турция падна под лихвите на депозитите в турски лири за пръв път от 2019 г., след като най-агресивният цикъл на парично разхлабване в света и новите регулации направиха корпоративните кредити по-евтини, пише Bloomberg.

Среднопретеглената лихва по фирмените заеми намаля до 14%, цял процентен пункт под лихвите на едномесечните депозити, сочи официалната статистика за първата седмица на декември.

Тази аномалия е вследствие на паричното разхлабване от Турската централна банка, което достигна общ размер от 500 базисни пункта (б.п.) тази година, въпреки че инфлацията изкачи връх от 85%. Допълнителни регулации принудиха заемодателите да предлагат по-евтини кредити, за да подпомогнат някои сектори на фона на предстоящите за президента Реджеп Тайип Ердоган избори догодина.

Този четвъртък (22 декември) предстои Турската централна банка да проведе последното си заседание за годината, като ведомството най-вероятно ще задържи лихвата си без промяна на ниво от 9%, след като миналия месец заяви, че слага край на цикъла на разхлабване.

В резултат на изключително разхлабената парична политика и допълнителните регулации, цената на фирмените заеми намалява за вече 13-та поредна седмица, като е под лихвите по едномесечните депозити. Това е странна позиция за банките – парите, които събират от средствата, които отпускат, не покриват разходите по привличане на спестяванията на клиентите.

Кагдас Доган, базиран в Истанбул директор по проучвания в Tera Yatirim, смята, че средната цена на фирмените заеми ще достигне дъно от около 13,5%. Това би се равнявало на негативна лихва от над 70%, когато се изглади спрямо потребителската инфлация, достигнала 84,4% миналия месец.

За разлика от кредитите, лихвите по депозитите са нараснали леко през последните месеци, докато финансовите институции се опитват да привлекат повече спестявания, за да отговорят на изискванията на регулациите.

Среднопретеглената лихва по депозитите с матуритет до три месеца достигна 22,5% в седмицата до 9 декември, най-високото ниво от юли 2019 г.

През октомври надзорните органи предупредиха банките да не завишават лихвите по депозитите и безпокойството сред централните банкери може евентуално да доведе до „мек таван“ върху лихвите, посочват икономисти на Morgan Stanley в свой доклад.

Депозитите в турски лири представляват половината от спестяванията в банковата система на страната, според данните към 9 декември, спрямо 35% в началото на тази година.

„Засилващата се конкуренция за депозитите и междувременният натиск върху намаляването на лихвите е тровен коктейл за развитието на основните спредове на банките през четвъртото тримесечие и началото на 2023 г.“, смята банковият анализатор в Bloomberg Intelligence Томаш Ноцел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:52 | 21.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още