IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган съживява идеята за доставки на газ от Туркменистан за Европа през Турция

Идеята е газът да се превозва с кораби до Азербайджан и оттам да се влива в Южния газов коридор, посочва източник

17:33 | 09.12.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Турският президент Реджеп Ердоган ще използва разговорите си с президентите на Туркменистан и Азербайджан следващата седмица, за да съживи идеята за доставки на туркменски природен газ през страната му за Европа. Това съобщава високопоставен турски държавен представител пред Bloomberg. Но дори и преговорите да имат успех, всяко решение на въпроса ще отнеме години.

Идеята е газът да се превозва с кораби до Азербайджан и оттам да се влива в Южния газов коридор, свързващ Азербайджан с Европа през Грузия и Турция, посочва източникът, пожелал анонимност.

Не е ясно обаче кога евентуалните доставки по този маршрут могат да започнат да пристигат, нито до каква степен идеята е технически изпълнима в краткосрочен план. Разговорите за алтернативни маршрути за туркменския газ, които да заобикалят Русия, са се водили и преди, но с малко успех. Но инвазията в Украйна и ефектите върху енергийните пазари съживиха много идеи за енергийни пътища, които преди това се смятаха за малко вероятни.

Турция иска да стане ключова държава за транзит благодарение на стратегическото си разположение между Европа и Азия и Черно море. Страната също така се опитва да използва енергийните проекти, за да подсили икономическите и дипломатическите си връзки. Вече бе обявено, че ще се увеличи двойно капацитета на газопровода TANAP до 32 млрд. куб. метра газ.

Ердоган ще се срещне с туркменския президент Сердар Бердимухамедов и азерския им колега Илхам Алиев в каспийското градче Аваза на 14 декември.

И докато Азербайджан вече доставя газ за Европа, помагайки за запълването на липсите от руските доставки, то количествата на Туркменистан са до голяма степен неизползвани. Страната не може да ги изпраща за Европа заради липса на споразумения за доставки през Каспийско море чрез газопровод.

Туркменистан изпраща почти една трета от газа, който произвежда, за Китай, като останалото се използва на местния пазар или се изпраща за Русия, показват статистически данни, обобщени от ВР. Доказаните газови резерви на Туркменистан са почти една трета от тези на Русия - 13,6 млн. кубически метра към края на 2020 г., според BP.

Според руския президент Владимир Путин Турция трябва да стане нов газов хъб за доставки на гориво за Европа. Но европейските власти отхвърлят идеята, обвинявайки руския лидер, че използва енергийните доставки като оръжие в конфликта в Украйна.

„Нашата цел е да станем голям търговски център, където се задава референтна цена на газа“, каза по-рано в четвъртък турският енергиен министър Фатих Дьонмез.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:33 | 09.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
danchomentata
преди 1 година
Ердоган ще избира где прикрутит кран parce que атмосферното налягане ще сплеска комън рейла.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
danchomentata
преди 1 година
Без blue stream няма пара в свирката уууважаеми умнокрасивитет ,цолажа на TANAP не соответствует компрессия давлении.Физика это естественная наука а не парламентарна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още