IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вучич: Сърбия нито де факто, нито де юре ще признае независимостта на Косово

Срам ме е да обикалям Сърбия и да се оправдавам, коментира президентът на страната на среща с граждани

15:48 | 11.03.23 г. 2
Президентът на Сърбия Александър Вучич. Сника: архив Ройтерс
Президентът на Сърбия Александър Вучич. Сника: архив Ройтерс

Сръбският президент Александър Вучич заяви днес, че няма да има "нито де факто, нито де юре" признаване на независимостта на Косово, съобщават сръбските медии.

На среща във Вране, Южна Сърбия, откъдето започна обиколката на Вучич в страната като част от формирането на новото Народно движение за държава, сръбският държавен глава подчерта, че е наясно, че като президент е положил клетва върху Конституцията и Мирославовото евангелие.

"Няма да съм този, който ще подпише независимостта на Косово. Срам ме е да обикалям Сърбия и да се оправдавам пред когото и да било. Няма капитулация, няма да признаем нито де факто, нито де юре независимостта на Косово, но искаме мир с албанците, искаме достойни отношения", каза той.

След разговори под егидата на Европейския съюз (ЕС) в края на миналия месец сръбският президент Александър Вучич и косовския премиер Албин Курти подкрепиха предложението на ЕС за нормализиране на отношенията между Прищина и Белград. Документът обаче още не е подписан. Следващата среща на високо равнище в рамките на диалога Косово-Сърбия ще се проведе на 18 март в Охрид. Сърбия не признава обявената през 2008 г. независимост на бившата си област. 

Сръбският президент подчерта пред присъстващите на срещата граждани, че Южна Сърбия ще разполага с цялата подкрепа от правителството, отбелязва Танюг.

Вучич обяви, че окръзите Пчински, Ябланички и Топлички ще имат през следващия период "най-голямата подкрепа от държавата", включително специални облекчения, които да привлекат инвеститори. По думите му в Южна Сърбия като цяло нямат много капиталови инвеститори и за да се привлекат инвеститори, е необходимо да се влагат средства в училищата.

 Вучич допълни, че държавата ще инвестира в местните пътища много повече, отколкото досега.

Президентът, който е и председател на управляващата Сръбска прогресивна партия (СПП),  призова гражданите на срещата във Вране да се присъединят към новото Народното движение за държава, като заяви, че тази политическа опция ще бъде формирана в края на май или началото на юни, информира агенция Бета.

Вучич каза, че ще бъде част от това движение, като добави, че формирането му не означава закриване на СПП.

Той оцени, че след избухването на войната в Украйна геополитическата ситуация в Европа и света се е променила "по-драстично и драматично", отколкото след падането на Берлинската стена, но добави, че в Сърбия има "такива, които се правят, че не виждат колко трудно е положението на страната“.

Вучич добави, че Сърбия се нуждае от "хора, които твърдо ще пазят националните интереси, ще водят мъдра политика и ще пазят Сърбия от бурни води и брутално силни ветрове".

Той повтори, че в настоящия геополитически момент е важно всички умни хора да са ангажирани в Сърбия „и тези, които са в партии, и тези, които не са, всички, които са за Сърбия“.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 11.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
mr. Yoda
преди 1 година
Фоби на върбе, нацики на върбе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
ratten
преди 1 година
сърбе на върбе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още