IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След инцидента с дрон правителството на САЩ предупреждава за ескалация 

Говорителят на Съвета за сигурност Джон Кърби обмисля публикуването на кадри от сблъсъка. Украйна няма да се откаже от борбата за Бахмут 

06:50 | 15.03.23 г. 18
Автор - снимка
Създател
Светлана носи портрет на загиналия край Мариопул неин съпруг. Снимка:  EPA/OLEG PETRASYUK
Светлана носи портрет на загиналия край Мариопул неин съпруг. Снимка: EPA/OLEG PETRASYUK

След военния инцидент в международното въздушно пространство правителството на САЩ предупреждава Русия да не допуска ескалация. Над Черно море - по данни на САЩ - безпилотен американски дрон се е разбил след сблъсък с руски изтребител.

Докато САЩ обвиняват Русия за сблъсъка и критикуват „опасни и непрофесионални" действия, правителството в Москва отхвърля обвиненията: самолетите на ВВС са се издигнали, за да идентифицират неизвестен нарушител над Черно море. По време на изпреварваща маневра безпилотният самолет се е разбил бързо, гласеше руската версия.

Съветът за сигурност на САЩ обмисля публикуването на снимки

Джон Кърби отхвърли руската версия. Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ заяви, че сега правителството на САЩ обмисля да публикува кадри от срещата на американския дрон с два руски изтребителя, за да даде разяснения. Такива неуместни действия на руските пилоти биха могли да доведат до „погрешни схващания" между въоръжените сили на двете държави. „Не искаме тази война да ескалира повече от това, което вече е причинила на украинския народ".

Държавният департамент на САЩ привика руския посланик след инцидента. Според руската държавна агенция ТАСС Анатолий Антонов е казал във Вашингтон за американските безпилотни самолети: „Те събират разузнавателна информация, която по-късно се използва от киевския режим за нападение срещу нашите въоръжени сили и територия“. 

Бахмут – „ключ към защитата на фронта"

Според Володимир Зеленски военният команден състав в Украйна е постигнал единодушно съгласие да защитава Източна Украйна и обсадения град Бахмут. „Фокусът беше върху Бахмут", казва украинският президент в нощното си видеообръщение. По думите му целият щаб се е ангажирал да нанесе възможно най-тежки загуби на руснаците.

Предишния ден няколко украински военни анализатори критикуваха факта, че ръководството на армията се е задържало в превзетия град в източната част на страната. Сега началникът на армията Валерий Залужний написа във Facebook: „Отбранителната операция в този район е от най-високо стратегическо значение за отблъскване на врага". Той добави, че защитата на Бахмут е ключова за защитата на целия фронт. От седмици градът е огнище на напрежение на източния фронт на страната.

Русия е използвала фосфорни бомби при атаки над необитаема територия

Фосфорни бомби са били използвани при руски атаки срещу необитаема територия в близост до воюващия в Източна Украйна град Бахмут. Според репортерите нa AFP около 16,45 ч. във вторникдва снаряда са били изстреляни на интервал от пет минути над път в необитаема територия на южния изход на село Часив Яр, на около 15 км от Бахмут. Експлозиите са освободили малки светещи фосфорни топчета, които бавно са паднали вертикално, подпалвайки растителност с общ размер на футболно игрище от двете страни на пътя.

Пътят свързва Часив Яр и Бахмут. Градът, който от месеци е силно оспорван, е сцена на най-дългата и кървава битка от началото на руската агресивна война срещу Украйна през февруари 2022 г.

Първоначално журналистите на AFP не успяват да определят дали снарядите са били насочени към позиция или лагер на украинските сили. Зелен камион със знака на украинската армия е бил паркиран близо до подпаления район. Най-близките жилищни къщи се намират на около 200 метра от мястото на удара на фосфорните бомби.

Според една от Женевските конвенции използването на фосфорни бомби е забранено срещу цивилни лица, но не и срещу военни цели. Киев обвинява Москва, че е използвала тези оръжия срещу украинското цивилно население няколко пъти от началото на войната. Руската армия отрича това.

Най-важното от вечерта с един поглед: 

  • Президентът на Украйна похвали украинските доброволци, които "се превръщат във воини в решаващ момент". Във вечерното си видеообръщение Зеленски заяви: „Силата на нашите сили за отбрана и сигурност е в силата на нашия народ". 
     
  • Хората, които са придобили руско гражданство, очевидно ще могат да го загубят отново в бъдеще. Според руските медии това може да се случи след „измяна, дискредитиране на специалната военна операция".

Какво ще е важно днес:

  • Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер започва двудневно пътуване до Естония. Сутринта федералният президент първо ще посети военновъздушната база „Емари“ близо до брега на Балтийско море и ще се срещне с военнослужещи от Бундесвера, които участват в мисията на НАТО за наблюдение на въздушното пространство на Балтийско море. Държавата членка на ЕС и НАТО е един от най-близките съюзници на Украйна в отбранителната борба срещу руския агресор. 
     
  • Според украинския министър на отбраната Олексий Ресников е планирана нова среща в т.нар. формат „Рамщайн" относно доставките на оръжие. Разговорите ще се проведат виртуално.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:53 | 15.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

18
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 1 година
До: sssaaa тъъъпичък е бил баща ти, защото не е ползвал презерватив и резултата е увреденип уроддд който се е родил в твое лице! Мобилизацията си тече с пълна сила от септември, вече сте мобилизирали над половин милион крепосниции и идват още!... то ако имаше доброволци за пушечно месо в Русия, Късия изверг нямаше да прави мобилизация! Ае поне половин час на ден да мислиш, глууупако!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 3
sssaaa
преди 1 година
Кухич, тъпичък си и ти е трудно да разбереш какво значи ъпдейт на военно годните за служба, спрямо определени критерии с предоставяне на възможност за доброволна мобилизация. До момента СВО да се приключила ако не се бяха месели страните от Запада, изпращайки оръжия и кинти за да погубят един народ. Така или иначе краят е предизвестен, но врага на запада ще бъде порязан и ще кърви дълго, което вероятно част от по-голям план на така наречения колективен запад начело със САЩ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 6
khao
преди 1 година
До: data щото за това им плащат на малллоумните копейки, да пишат глууупости и лъжи! :D:D ... примерно дебббила от номер 12 ... "Започнала е мобилизация в Русия, която я определят като доброволна." ... разбираш ли ... доброволна мобилизация, хахахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 3
data
преди 1 година
Що пишете глупости непрестанно . И двете летателни средства са били в международно въздушно пространство . Демек - колко руснаците си имат право да се движат в него толкова и американците . Сега защо руснаците са толкова изнервени че да предприемат такива явни действия предстои да разберем , както и е въпреки приказките им за наличие на модерни оръжия за електронна борба с дронове те не успяват да се противопоставят на американските разузнавателни дронове та се налага съвсем физически да го бутн
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 7
Zlato
преди 1 година
До: sssaaa Повече се притеснявам кога НАТО ще обяви мобилизация. Май без такава Украйна ще остане едно малко петно на картата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 4
Zlato
преди 1 година
До: 0pkЗадокеанската империя почна нещо да се разпада. *** от изток сложиха прът в колелата на и без това скърцащата каручка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 7
sssaaa
преди 1 година
Започнала е мобилизация в Русия, която я определят като доброволна. Тези които отговарят на условията ще бъдат привикани в службите за вписвания за да се обнови базата им с данни. Това според мен е ясен знак, че съвсем скоро Русия ще обявят официално война, а не СВО и тогава правилата на играта се променят. Много жалко, че ще се стигне до там, но Русия ще си вземе своето, без значение на каква цена. А Русия обяви ли война, Беларус ще се включи на 100%, а Китай ще подкрепя с доставки на боеприпас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 9
0pk
преди 1 година
Тва САШ са голяма работа. Банки да видиш - най-доброто, безпилотници да видиш - най-доброто... Всичко пада. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 20 rate down comment 9
sssaaa
преди 1 година
Черно море не е Сашовска територия. Какво търсят тук? Където шпионират и се месят после има размирици и конфликти. Как така НАТО успя да установи нова държава - КОСОВО, като я отдели от Сърбите? Не е имало никога такава държава. На практика в Косово са етнически Албанци, друг е въпроса дали Албания трябва да е държава, тъй като и тя е създадена от САЩ!Защо сега да не може Русия да си върне своето от неблагодарната нация?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 4
Моабет да става
преди 1 година
Безпилотният самолет вероятно е разрушен от проруски саботьори.Това съобщи New York Times. Die Zeit пък предостави допълнителни подробности за предполагаемата атака във вторник вечерта. Летците са били двама. Националността на извършителите не е ясна, предполага се, че са използвани фалшиви паспорти. Дори и след този материал разследващите не успяват да възстановят връзките с руското правителство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още